Türkiye, Hamas Üyelerini Sınır Dışı Etti

Türkiye’nin Siyonist Rejim İsrail’in talepleri üzerine Filistin Direniş Hareketi (HAMAS) üyelerini sınır dışı ettiği iddiası hem İsrail hem de Arap medyası tarafından haberlere yansımaya başladı.

Birkaç haber ajansından haberin doğru olmadığına dair iddialar gelse de Türkiye ve Hamas yöneticileri tarafından Hamas yetkililerine ilişkin sınır dışı edilme haberlerinin resmi bir dille yalanlanmamış olması, ilgili haberin doğruluğunu ciddi bir şekilde güçlendiriyor.

Ayrıca tam da Dünya Kudüs Günü arifesinde yani dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların Filistin-Kudüs davasını ve Filistin Direnişini desteklediği bir dönemde Türkiye’nin bu adımı atmış olması daha da manidar.

İsrail Medyası Doğruladı

İşgal altındaki topraklardaki Siyonist İsrail medyası, çarşamba günü Hamas üyelerinin Türkiye’den sınır dışı edildiği haberini doğruladı.

İsrael Hayom gazetesine konuşan Filistinli yetkilinin açıklamasına göre İsrail’in verdiği listeleri alan Türkiye, Hamas mensuplarının “askeri faaliyetlere katılmama taahhütlerini bozduğunu” savunarak yetkililerden ülkeyi terk etmesini istedi.

İsrail medyasındaki haberlere göre Ankara, Tel Aviv’in talebine uyarak onlarca Hamas üyesinden Türkiye’yi terk etmelerini istediği belirtildi ve “Hamas ile anılan düzinelerce insan Türkiye’den sınır dışı edildi” açıklaması yapıldı.

Türkiye’nin bazı Hamas üyelerinin ülkeden ayrılmasını talep etmeden önce grup liderliğine yaptığı çağrıda, “ekonomik çıkarların” dikkate alınarak bu kararın verildiğini söylendi.

İsrail gazeteleri, Tel Aviv’in daha önce Ankara’ya Hamas üyelerinin bir listesini göndererek, onların askeri faaliyetleri bahanesiyle sınır dışı edilmeleri ve Türkiye’ye girmelerinin yasaklanması çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Arap Medyasına Da Yansıdı

Lübnan gazetesi AL-Akhbar da bu iddiayı doğrulayan bir haber yaparak, Türkiye’den başka ülkelere giden bazı Hamas üyelerinin Türkiye’ye tekrar alınmadığını aktardı.

Filistinli bir yetkili, “Türkiye onların gitmesini istedi ve bu aslında son birkaç ayda oldu. Hamas’ın askeri kanadıyla bağlantılı olan bazı insanlar sınır dışı edildi” derken İsrail’in bu gelişmenin arkasında olduğu belirtildi.

Lübnan merkezli medya kuruluşu Al-Mayadeen’e konuşan Hamas sözcüsü Hazım Kasım, bu ayın başında Tel Aviv’de gerçekleştirilen Şehadet Eylemine Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan resmi bir açıklamayla terör saldırısı denilip kınanmasını sert bir dille eleştirmişti.

Türkiye, son iki ayda, rejim yetkililerinin talebi üzerine Hamas aktivistlerinin Türkiye’ye girişini yasakladı ve hareketin diğer bazı üyelerine ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunurken, onlarca Filistinlinin girişini engelledi.

Gazze De Süreçten Çok Rahatsız

Gazze’deki HAMAS ile bağlantılı kaynaklar ayrıca bazı Hamas üyelerinin Türkiye’ye girişinin engellendiğini, bazılarından faaliyetlerini durdurmalarının istendiğini ve hepsinden kötüsü, bazılarının oturma izinlerinin geçerli sebepler gösterilmeden yenilenmediğini doğruluyor.

Sayıları 100’ü geçmese de aileleriyle birlikte Türkiye’yi derhal terk etmesi istenen isimlere ilişkin sürecin çok can sıkıcı olduğu ve Siyonist İsrail’in isteklerine uygun olarak gerçekleştirildiği değerlendiriliyor.

Türkiye’den Gazze ve HAMAS’a dönük kısıtlamalar arasında ayrıca vizelerde eskisi kadar rahat olmayan işlemler, Rusya-Ukrayna savaşı bahanesiyle yardımların önemli ölçüde azaltılması gibi farklı girişimler de yer alıyor.

Aslında süreç çok daha eskiye dayanmakta, zira 2014 yılında Hamas’ın çok önemli isimlerinden biri olan Salih Aruri de benzer şekilde Türkiye’den ayrılmıştı. Ancak son dönem Türkiye-İsrail yakınlaşması bu uygulamayı daha da derinleştirmiş görünüyor.

Haberin Kaynağı:

=> ‘Turkey deporting Hamas members at Israel’s request’

=> صحيفة عبرية: إسرائيل سلّمت تركيا «قائمة الطرد» لأعضاء «حماس»