Ramazan Şallah Kimdir – Hakkında Bilgi?

Filistin bu sıralarda büyük adamlarından birini, hayatını Allah, vatan ve dava yolunda geçirmiş cesur bir komutanını ahirete uğurluyor.

Filistin’deki İslami Cihad Hareketi’nin eski genel sekreteri Dr. Ramazan Abdullah Şallah 6 Haziran 2020 Cumartesi akşamı, fedakârlık, cihad ve direnişin ardından uzun süre kendini uğraştıran bir hastalıktan tedavi edilemeyerek ahiret yolculuğuna çıktı.

Doğumu ve gelişmesi Ramazan Şallah Gazze şehrinin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi’nde 1 Ocak 1958 tarihinde dünyaya geldi. Gazze şeridinde yetişti ve genel lise diplomasını alıncaya kadar bu bölgede tahsil gördü.

Sonra Zekazik Üniversitesi’nde iktisat alanında tahsil görmek için Mısır’a doğru yola çıktı. 1981 yılında burada iktisat dalında lisans diploması almaya hak kazandı. Sonra Gazze’ye döndü ve İslam Üniversitesi’nde iktisat alanında öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Şallah bu dönemde davet alanında çalışmalar yaptı. Cihad konusundaki konuşmalarıyla ün kazandı. Bu konuşmaları işgal rejimini kızdırdı ve işgal yönetimi onu mecburi ikamete tabi tutarak üniversitede çalışmasını engelledi.

1986’da lisansüstü öğretime devam etmek amacıyla Londra’ya doğru yola çıktı ve 1990’da Durham Üniversitesi’nden iktisat alanında doktora derecesi kazandı. Burada dini çalışmalarına da devam etti.

Sonra Kuveyt’e döndü ve evlendi. Ardından İngiltere’ye geri döndü. Sonra ABD’ye geçerek 1993-95 yılları arasında Güney Florida Üniversitesi’nde Ortadoğu Araştırmaları alanında öğretim görevlisi olarak çalıştı.

İkisi kız ikisi erkek dört çocuk babası olan Dr. Şallah İngilizce ve İbraniceyi iyi biliyordu. Siyasete girmesi ve İslami Cihad içindeki çalışması Zekazik Üniversitesi’nde öğrenim görürken aynı bölümde okumamalarına rağmen Fethi Şikaki ile tanıştı.

O zaman Şikaki, Tıp Fakültesi’nin ikinci sınıfında okuyordu. Şallah 1978’de arkadaşı Şikaki’ye bir örgüt oluşturma teklifinde bulundu.

Şikaki kendisinin Müslüman Kardeşler’e mensup olduğunu ve İslami Öncüler diye küçük bir grubun da başkanlığını yaptığını söyledi.

Bunun üzerine Ramazan Şallah bu teşkilata girdi. Bu teşkilat zamanla Mısır üniversitelerindeki Filistinli öğrencilerin katılmasıyla genişledi. Sonra da İslami Cihad Hareketi oldu.

Daha sonra Şallah, Gazze’ye döndü ve davet ve eğitimle meşgul oldu. Ardından doktora için İngiltere’ye ve bir süreliğine çalışmak için ABD’ye gitti.

1995 yılında Filistin’e dönme arzusuyla Suriye’ye geçti. Dönüşle ilgili protokol işlemlerinin tamamlanmasını bekledi.

Dr. Fethi Şikaki’yle buluştu ve onunla cihad faaliyetini geliştirmek için projeler ortaya koymak amacıyla altı ay çalıştı.

O yıl Mossad, Dr. Şikaki’ye suikast düzenledi. Onun şehit edilmesinin ardından İslami Cihad’ın parti teşkilatı toplanarak Dr. Ramazan Şallah’ı partinin genel sekreteri olarak seçmeye karar verdi. O, silahlı direnişe çağrıda en ısrarlı olanlardandı.

İslami Cihad Hareketi’nin genel sekreterliği Şallah, Mossad’ın Malta’da düzenlediği suikastle şehit edilen Dr. Fethi Şikaki’nin ardından İslami Cihad Hareketi’nin genel sekreterliği görevini üstlendi.

İkinci intifada esnasında İsrail işgal yönetimi Şallah’ı İsrail hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirilen birçok cihad eyleminden sorumlu olmakla suçladı. Bu eylemlerin gerçekleştirilmesi için emirlerin doğrudan ondan çıktığını iddia etti.

Bu durum ise işgal yönetiminin onu sadece bir siyasi lider değil aynı zamanda askeri bir lider saymasına gerekçe gösteriliyordu. 2017 yılında Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Şallah’ı yakalanması istenenler listesine dâhil etti.

O zaman dünyada onunla birlikte yakalanması istenen 26 kişi vardı. ABD yönetimi bundan önce de Amerikan yasasına göre Şallah’ı terörist kişiler listesine dahil etmişti. 2003 yılında da ABD’nin Florida eyaletinin orta bölgesindeki Federal Mahkeme, hakkında 53 suçlamada bulunduğu bir dava açtı. ABD 2007 yılında onun hakkında; “adalet için ödüller” programı çerçevesinde tutuklanmasına katkıda bulunacaklara 5 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu.