Filistin İslami Cihad Hareketi kurucusu şehid Dr. Fethi Şikaki’yi anmak amacıyla İran İslami Tebliğ Kurumu konferans salonunda bir tören düzenlendi.
Filistin İslami Cihad Hareketi kurucusu doktor şehit Fethi Şikaki’yi anma merasimine Dr. Ali Ekber Velayeti ile İran, Filistin, Suriye, Irak, Lübnan ve Pakistan’dan direniş cephesinin önemli şahsiyetleri katıldı.
Dünya direniş şehitleri kongresi tarafından düzenlenen törene İslami uyanış komitesi genel sekreteri Ali Ekber Velayeti, Dünya Ehlibeyt Kurultayı genel sekreteri hüccetil İslam vel müslimin Ahteri, şehid Mustafa Çamran’ın kardeşi Mehdi Çamran, Filistin İslami Cihad Hareketi siyasi birim üyesi Halid El Bataş, Lübnan Hizbullah’ı temsilcisi Hacı Hasan Hubbullah, Hamas siyasi birim üyesi Usame Hamdan ve Fethi Şikaki’nin kardeşi Abdulaziz Şikaki iştirak etti.
Konferansta Direniş ve Filistin, Filistin Halkının Devam Eden Direnişinde Direniş Önderlerinin Rolü ve Küresel egemenlik düzeni ve Filistin halkının Hakları adıyla 3 komisyon toplantısı yapıldı. Törenin sonunda da şehidin ailesine Dünya İsar (fedakarlık) ödülü verildi.
Konferansın sekreteri Hüseyin Ekberi şunları söyledi: Filistin meselesi İslam İnkılabından sonra İslam dünyasının en önemli meselesi olarak gündeme getirildi ve İran İslam cumhuriyeti kültürel ve siyasi alanda bu konuya öncelik verdi. Bu sayede Filistin sahasında büyük ilerleme kaydedildi. Bugün gasıp Siyonist rejim çöküş ve tükenmenin eşiğindedir. Çünkü Filistin halkı direndi ve inşaAllah muzaffer olacak.
Ekberi sözlerine şunları ekledi: Gasıp Siyonist rejim askeri_siyasi antlaşmalardan ve uluslararası araçlardan faydalanmanın peşindeydi ve Filistin halkını göçe zorlamak istiyordu. Bir asır geçtikten sonra, ne siyasi ne de diğer alanlarda hiçbir başarı elde edemediler. Direniş ve baskı onları etkisiz hale getirdi.
Filistin İslami Cihad hareketinin kurucusu Fethi Şikaki 1995’te MOSSAD tarafından organize edilmiş bir operasyonla şehid edildi.
Şehid, 1951’de Gazze’de dünyaya geldi. Birzit üniversitesi matematik bölümünü ve daha sonra da Mısır’da doktorluğu bitirdi. İran İslam İnkılabı’nın başarısından sonra meşhur kitabı ‘Humeyni: Alternatif İslami Çözüm’ ü yazdı. 1971’de Mısır’dan Filistin’e döndü. 1983’te 11 ay Gazze’de hapis yattı. 1986’da da birkez daha direniş eylemleriyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle 4 yıl koşulsuz hapis ve 5 sene de askıya alınmış hapis cezasına mahkum edildi.
Başbakan İshak Rabin, Hamas’ın 1995’te Beytlid’te düzenlediği ve 130 Siyonistin öldürülmesine ve yaralanmasıyla sonuçlanan operasyonlardan sonra Fethi Şikaki’ye suikast emri verdi. Şehid bu operasyonlardan yıllar önce de zaten MOSSAD ajanlarının takibi altındaydı.
O dönemin askeri istihbarat başkanı Avri Sagi, Suriye halkının tepkisini çekmemek için suikastın Suriye’nin dışında gerçekleştirilmesini istedi. Ekim 1995’te Şikaki, İbrahim Eşşaviş isimli sahte pasaportla Libya konferansına katıldıktan sonra İtalya’nın Malta adasına geçti. Kaldığı otelin karşısında iki motosikletli tarafından hedef alınarak şehid edildi.