Nekbe – Büyük Felaket Günü Nedir – Hakkında Bilgi?

Çünkü o 24 saat içerisinde Filistin’in haritası değiştirildi, yüzbinlerce Filistinli evsiz, topraksız, vatansız, kimliksiz bırakıldı.

Filistinliler Nekbe gününde yine sokaklarda. Peki nedir bu Nekbe? Filistinliler, Nekbe’de neyi anıyor? Ellerindeki anahtarların anlamı ne?

GÖZAT  İsrail'den NEKBE - BÜYÜK FELAKET Yürüyüşüne Engel

İsrail 14 Mayıs 1948’de bağımsızlığını ilan etti. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çoğunluğu Arapların oluşturduğu 13 ülke BM’in Filistin konusundaki çözüm planına karşı olsa da, BM Genel Kurulunda yapılan oylamada 33 “evet” oyu alan İsrail, İngiltere’den bağımsızlığını ilan etti.

Neden Felaket Günü?

İsrail’in bağımsızlık ilanının ardından 48 Arap-İsrail savaşı patlak verdi. Bu süre içinde yüzlerce Filistinli katledildi, bugün Yafa, Hayfa ve diğer İsrail kentleri o tarihlerde Filistin toprağıydı. Yüzbinlerce Filistinli evlerinden edildi, bu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

GÖZAT  Siyonist İsrail 1948'den Beri 900 Bin Filistinliyi Esir Etti

Evlerinden kovulan Filistinliler bugün Suriye, Lübnan ve Ürdün’deki mülteci kamplarında yaşam mücadelesi veriyor.

İşte Filistinliler İsrail Devletinin kuruluşunu temsilen 14 Mayıs’ın bir gün sonrasını yani 15 Mayıs’ı felaket günü ilan etti. İlk felaket günü 1998 yılında anıldı.

GÖZAT  1948 İşgalinden Bugüne Filistin Nüfusunun Dünya Dağılımı

1998’den bugüne İsrail kentlerinde, Kudüs’te, Batı Şeria’da, Gazze Şeridinde, Lübnan’da, Suriye’de ve Ürdün’deki mülteci kamplarındaki yaklaşık 12 milyon Filistinli, 14 Mayıs 1948 sürecinde yaşanan trajediyi Felaket Günü etkinlikleriyle anıyor.

Anahtarın Anlamı

Filistinliler, o gösterilerde genellikle ellerinde anahtar veya anahtar çizili pankartlar taşıyor. Bunun anlamı “1948’de evimizi terk ettik ama anahtarlar hala bizde, yarın evlerimize geri döneceğiz ve bu anahtarlarla kapımızı açacağız.”

 
GÖZAT  Karikatür: 25 Şubat 1994 El-Halil Katliamını UNUTMADIK

Nekbe’nin Resmi: HANZALA

Filistinli dünyaca ünlü karikatürist Naci Ali, 1948’deki felaket sırasında 10 yaşındadır. 10 yaşındayken evini terk etmek zorunda kalmıştır. Naci Ali daha sonraki yıllarda Hanzala olarak anılıyor.

Hanzala, Ali’nin çizdiği bir karakterdir. 10 yaşındadır, annesinin adı Nekba’dır. İnsanlara sırtını dönmüştür çünkü herkese küstür, Filistinlilerin yaşadığı felakete sessiz kalan dünyaya arkasını dönerek tepki göstermiştir.

GÖZAT  Siyonist İsrail: 1967 Sınırlarına Asla Dönmeyeceğiz

1948’teki savaşın ardından 1949’da ateşkes yapıldı. Ateşkesin ardından evlerini terk eden Filistinliler geri dönmek istedi. Ancak İsrail, onların evlerini ya yerle bir etti ya da o evlere Yahudileri yerleştirdi. Böylece Filistinlilerin geri dönüşlerini engelledi.

Bugün yaklaşık 6 milyon Filistinli, Ürdün, Suriye ve Lübnan’daki mülteci kamplarında yaşam savaşı veriyor ve evlerine geri dönecekleri günün hayalini kuruyor.