Türkiye: İsrail İle Sürdürülebilir Bir İlişki İstiyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Siyonist İsrail gazetecilerinin sorularını yanıtladı. The Times of Israel gazetesinin haberine göre Çavuşoğlu açıklamasında, “İsrail ile sürdürülebilir bir ilişki kurmaya çalışıyoruz.” dedi.

Açıklamasında, İsrail ve Türkiye’nin ortak çıkarları olduğunu ve Türkiye’nin olumlu bir gündem aracılığıyla ikili işbirliği ve bölgesel diyaloğu geliştirmeye hazır olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, iki ülke arasında enerji, ticaret, yatırım, teknoloji ve tarım güvenliği alanlarında işbirliği potansiyeline dikkat çekti.

Ayrıca Çavuşoğlu, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Mart ayındaki ziyaretine ve Kasım ayında Başbakan Naftali Bennett ile Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine işaret ederek, “Şu anda ilişkilerimizde yeni bir ivme var” dedi.

Özellikle Netanyahu döneminin ardından gelişen Türkiye-İsrail ilişkilerine dikkat çeken The Times of Israel gazetesi, “Son iki yıldır Erdoğan, İsrail’e karşı gözle görülür bir şekilde farklı bir ton kullandı ve muhtemelen müstakbel müttefiki ile bağları geliştirmeye ilgi duyduğunu ifade etti” yorumunu yaptı.

Gazete son olarak “Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri geliştirmeye yönelik çıkarları, Ankara’nın BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere bölgesel rakipleriyle bağlarını düzeltmeye çalıştığı daha geniş bir eğilimin parçası” değerlendirmesinde bulundu.