Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Hamas’a Silah Bırakması İçin Baskı Yaptık

Konferansta İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi için atılan adımları da değerlendiren Çavuşoğlu, İsrail Filistin barışı için gerekli parametrelerin belli olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda üzerine düşeni geçmişte olduğu gibi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

GÖZAT  Siyonist İsrailli Bakan: Bu Yaza Türkiye İle Anlaşmayı Tamamlayacağız

Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu IŞİD karşıtı koalisyona üye olan 68 ülkenin dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Amerika’daydı. Düzenlenen toplantının yanı sıra çeşitli programlara da katılan Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Mirası Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye – ABD stratejik ortaklığının geleceği” konulu bir konferansa konuşmacı olarak katıldı.

GÖZAT  Türkiye - Siyonist İsrail İLİŞKİLERİ ISINIYOR

Konferansta ABD’nin YPG’ye verdiği destek de dahil olmak üzere bölgesel ve küresel birçok meseleye dair Türkiye ABD ilişkilerini değerlendiren Çavuşoğlu, soru cevap bölümünde ise İsrail ile normalleşme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Arap basınında çıkan iddialara göre Çavuşoğlu, soru cevap oturumunun basına kapalı olarak gerçekleşen bölümünde Türkiye’nin Hamas’a silah bırakıp İsrail’le müzakerelere başlaması için baskı yapığını ifade etti.

GÖZAT  Ökem: Türkiye İle İsrail, Birçok Sektörde Birbirini Tamamlıyor

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Hamas’ın da İsrail’i tanıyıp parlamento seçimleri yapmaya hazır olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesine de değinen Çavuşoğlu, bu normalleşmenin İsrail-Filistin diyalogunu kolaylaştıracak olmasından dolayı her iki tarafın da yararına olduğunu savundu.

GÖZAT  Bozdağ: Türkiye'nin Resmi İsrail Ziyareti Şubatta

Kapalı oturumda Hamas’ın İsrail’i tanıyıp parlamento seçimleri yapmaya hazır olduğunu söylediğinin iddia edilmesi üzerine Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, Hamas’ın İsrail karşısındaki tutumunun belli olduğunu vurgulayarak kendilerine bu konuda baskı yapıldığını reddetti.

GÖZAT  Siyonist İsrail Elçisi Türkiye Görevine Resmen Başladı

Amerika’daki Türk Mirası derneği tarafından düzenlenen konferansın kayda alınan kısmında ise dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun şu ifadeleri kullandığı görüldü:

“Mavi Marmara olayından önce, Türkiye, Orta Doğu barışı konusunda çok fazla çaba gösterdi.

GÖZAT  Filistin İslami Cihad: İki Devletli Çözüm İSRAİL PROJESİDİR!

Şimdi ise İsrail ile ilişkilerimizin normalleşme sürecinde olmasından dolayı aynı fırsatı yeniden yakaladık. Barış sürecinin parametreleri bellidir. İki devletli çözüm en uygun çözümdür. Türkiye olarak İsrail ile Filistin arasındaki barışa ve anlaşmaya dönük bu çabalara destek vermeye hazırız.”