İSRAİL Tarafı, ABD’nin SURİYE Kararını Tartışıyor!

Siyonist bir uzman yazdığı makalede Amerika’nın Suriye’den çekilmesini İsrail’in bölgede yalnız kalması olarak değerlendirdi ancak yine de Amerika’nın; İsrail’in farklı cephelerde çatışması halinde yardım edeceğine inandığını dile getirdi. 

Siyonist askeri analist Amy Rohkesh şunları söyledi: Amerika’nın Suriye’den çekilme kararı esasen biz İsraillilerin Rusya, İran, Hizbullah ve HAMAS karşısında yalnız kalacağımız anlamına geliyor. Amerika ve İsrail diyalogları Amerika’nın Suriye’den çekildiği döneme odaklanmış durumda çünkü İsrailliler Trump’ın “İranlılara Suriye’de istediklerini yapmaları için izin verdik” demesinden dolayı çok şaşkınlar.

Siyonist analist, İsrael Defens’te yayınlanan makalesinde şunları belirtti: Tarih, İsrail için tekerrür ediyor. Yıllar önce Fransa General Şarl Dögol döneminde bizi yalnız bırakmıştı bugün de Amerika Trump döneminde aynı şeyi yapıyor ancak biz tıpkı o zamanda olduğu gibi bugün de hiçbir zarar görmeden bundan da kurtuluruz çünkü elimizde başka seçenekler de var.

İsrailli analist şöyle devam etti: Trump, Afganistan’ın Taliban ile yaptığı müzakerelerden sonra kendi askerlerini korumak için Afganistan’dan çekilme kararı aldıklarını duyurdu. İşte Trump’ın bu siyasetleri yüzünden Suriye özel temsilcisi James Jeffrey ve Afganistan’daki özel temsilcisi Zalmay Halilzad görevlerinden istifa ettiler.

Amerika’nın Telaviv eski büyükelçisi Martin İndec, Amerikalı diplomat Jeffrey Feltman ve eski BM genel sekreteri Ban Ki- Moon Trump’la birlikte Amerika’nın Suriye’den çekilmesini onayladılar. Ortadoğu Amerika için artık eskisi gibi bir öneme sahip değil tıpkı artık İsrail – Arap ilişkilerinin Amerika için önceki öneme sahip olmadığı gibi.

 Amerika bölgeden çekilsin ya da çekilmesin İsrail-Mısır ilişkileri devam edecek. Hala askeri güçlerimiz özellikle Yemen ve Irak’ta varlığını sürdürüyor, Ürdün ile sağlam askeri ilişkilerimiz var. Ayrıca Suveyş kanalı yolları da bizim kontrolümüz altında.

Amerika’nın Suriye ve Afganistan’da görev yapmış olan büyükelçisi Ryan Crocker da konuyla ilgili şunları söyledi: Son aylarda elde ettiğimiz veriler doğrultusunda askeri güçlerimiz Suriye’de iken siyasi bir oyunu yönetmemizin bizim için iyi olmayacağı sonucuna vardık. Bu sebeple ben Amerika’nın Suriye’den çekilmesini destekliyorum. Çünkü bugün Suriye’de İran, Rusya ve onlarla aynı doğrultuda olan güçlü oyuncular var ve biz Amerika olarak Suriye’de kalsak da çekilsek te başarı elde edemeyiz. Eğer Suriye’de kalırsak IŞİD’le savaştıktan sonra diğer başka 6 oyuncuyla karşı karşı kalmak  zorunda olacağız ve biz onların oyun kuralları ile ilgili net bir izlenime sahip değiliz. Neticede binlerce Amerikalı asker bu oyunda IŞİD ile savaşmak zorunda kalacak.

Rohkesh makalesinin sonunda şu cümlelere yer verdi: Amerika’nın Suriye’den çekilmesi İsrail’in nazarında İran’a psikolojik bir destek olarak görülüyor. Bu da İsrail açısından büyük bir sorun çünkü kuzey cepheyle direkt bağlantılı, eğer İsrail aleyhine birkaç cephede  savaş başlarsa Amerika asla bizi yalnız bırakmayacaktır. Eğer İsrail mevcut operasyonlarla yetinirse asla emellerine ulaşamayacaktır  ama Amerika 5. Filosunun Ortadoğu’da olması halinde bölgede  yeni bir savaş  olmayacaktır.