HAMAS: İsrail İşgali Yeni Bir İntifadayı Doğuracak

Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesinin, sahadaki dengeleri değiştirecek yeni bir intifadanın fitilini ateşleyeceğini belirtti.

El-Meyadin televizyonuna açıklamalarda bulunan el-Aruri, “Bu intifada, İsrail işgaline karşı gerçek ve fiili bir intifada olacaktır” dedi.

İsrail’in sinsi planlar kurarak Filistin topraklarını işgal ettiğine dikkat çeken Salih el-Aruri, Batı Şeria ve Kudüs’e yönelik Siyonist projelerin, yakın bir zamanda büyük bir patlamanın habercisi olduğunu kaydetti.

El-Aruri, Filistin’in özgürlüğünün ancak silahlı direnişle mümkün olabileceğini belirterek, “Bazı insanların düşündüğünden daha kısa bir süre içinde Batı Şeria’da silahlı mücadele başlayabilir.” dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria’daki mevcut durumun, Eylül 2000’den 2005 yılına kadar devam eden ikinci Filistin intifadasından önceki durumdan farksız olduğuna işaret eden Hamas Sözcüsü, Filistin halkının, işgali İsrail’e karşı amansız direnişi başlatınca düşmanın Gazze Şeridi’nden çekilmek zorunda kaldığına işaret etti.

“Batı Şeria’nın ilhak edilmesi en sıcak gündemdir” diyen el-Aruri, Siyonist İsrail’in, söz konusu bölgeyi ele geçirmeyi hedeflediğini aktardı.

Filistin’de işgalin son bulmasının kapsamlı bir direnişin başlatılmasına bağlı olduğunu söyleyen Hamas Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, “İsrail rejimiyle masaya oturmanın halkımıza bir fayda sağlamayacağına inanıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Mahmud Abbas’ın, Filistinlilerin ABD ve İsrail’le yapılan tüm anlaşmalardan çekilmesi kararını ele alan Hamas Sözcüsü, “Alınan çekilme kararının, bu kez ciddi olmasını umut ediyoruz. İşgalcilerle yapılan anlaşmaların iptal edilmesi kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak önemli olan alınan kararın uygulanmasıdır.” dedi.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’yı ilhak etme planlarına misilleme olarak İsrail ve ABD’yle yapılan “tüm anlaşmaları” sona erdirdiğini duyurmuştu.

İsrail’in Batı Şeria’da hakimiyet alanını genişlemeye çalışması durumunda ikili anlaşmaları feshedecekleri konusunda birçok kez uyarıda bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’in ABD ve İsrail’le varılan tüm anlaşmalardan çekildiğini sonunda açıklamıştı. ‘Tel Aviv yönetiminin Filistin topraklarında yayılma niyetinde olduğunu’ söyleyen Abbas, Filistinlilerin bu yönde bir karar aldığını belirtmişti.