Filistin Dışişleri: Kudüs’te Ezan Susmayacak

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Emel Cadu, Filistin halkının genel anlamda “İsrail işgali” altında yaşaması nedeniyle hürriyetten mahrum olduğunu söyledi.

5 binden fazla Filistinlinin İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunduğunu dile getiren Cadu, bu kişilerin çoğunluğunu işgale karşı politik faaliyetlerde bulunan tutukluların oluşturduğunu ifade etti.

GÖZAT  ORTODOKS YAHUDİLERDEN İsrail Ezan Yasağına Tepki

Ezan Yasağı

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cadu, İsrail’de ezanın 23.00-07.00 saatleri arasında hoparlörle okunmasının yasaklanmasına ilişkin kanun tasarısının, din ve ibadet özgürlüğünün yanı sıra uluslararası hukuk ve insan hakları yasalarına aykırı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu tasarının hakkında Cadu, “İslam bu kutsal topraklara girdiğinden bu yana bu ezan sesi asla susmadı ve Kudüs’te ezan sesinin susmasına izin veremeyiz.” ifadesini kullandı.

GÖZAT  Arap Milletvekili Ezan Yasağı Tasarısını MECLİSTE YIRTTI + VİDEO

Kudüs İle Özel Bir Bağımız Var

Cadu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Büyükelçiliklerinin Kudüs’e taşınmasına yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine, taraflar arasındaki çatışmanın temelinde olan Kudüs ile Filistinliler, Müslümanlar ve Araplar olarak özel bağları olduğunun altını çizdi.

Bu konuda uluslararası yasalar ve ayrıca yine uluslararası toplumda oluşmuş bir algı olduğuna dikkati çeken Cadu, bunun Filistin-İsrail çatışmasını iki devletli yapı olarak çözülmesini öngördüğünü söyledi. Cadu, şöyle devam etti:

GÖZAT  Hamas: Ezanımızı CANLARIMIZLA SAVUNACAĞIZ

“Filistin devletinin başkenti 1967 sınırlarında öngörüldüğü gibi Doğu Kudüs’tür. Dolayısıyla büyükelçiliğin taşınması uluslararası konsensüs ve yasalara aykırıdır. Çünkü bu topraklar 1967 yılında işgal edilmiştir ve bu nedenle ABD böyle bir adım atmamalıdır.

GÖZAT  Mescidi Aksa Hatibi: Kudüs İSLAM TOPRAĞIDIR!

Böyle bir durum İsrail-Filistin meselesinde yankı uyandırır ve bu konunun geleceğini engeller. Böyle bir adımla ayrıca çatışmayı sadece İsrail ile Filistin arasında olmaktan çıkartarak tüm Arap ve Müslüman coğrafyasına yayılmasına neden olur. Çünkü, hiç kimse Doğu Kudüs’ün İsrail’in bir bölgesi olarak ilhak edilmesini ve ABD’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını kabul etmez.”