Türk Büyükelçi, İsrail-Türkiye İlişkilerini Övdü

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, İsrail düşünce kuruluşu dergisinde yayımladığı makalesinde İsrail-Türkiye ilişkileri ve İran hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. 

Mercan, makalesinde Türkiye ile İsrail arasında güvenlik ve enerji alanlarında işbirliği çağrısında bulunan Mercan, İran’ın nükleer programının İsrail ve Türkiye için bir tehdit olduğunu öne sürdü.

Mercan, Tel Aviv Üniversitesi’nin Dayan Stratejik Araştırmalar Merkezi dergisi Turkyscope’ta yayımladığı makalesinde, Türkiye’nin de İsrail gibi İran tarafından tehdit edildiğini iddia etti.

Yazısında, İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’un Ankara’ya yaptığı son ziyarete de dikkat çeken Mercan, iki ülkenin bu ziyaretle Filistin sorunu da dahil her şeye göz yummayacağını belirtti. Mercan, “Tüm anlaşmazlıklar çözülmese bile Türkiye ve İsrail’in jeostratejik çıkarları, yakın ve çok katmanlı bir ortaklığı zorunlu kılıyor” dedi.  

İran ismini açıkça dile getirmese bile Tahran’ın nükleer emellerine dikkat çeken Mercan, güvenlik tehditleri ve enerji tedarik yolları konusunda İsrail ile işbirliği çağrısında bulundu. Yazısında ayrıca ‘İslamofobi, antisemitizm ve her türlü nefret suçuna karşı bir siper olarak kültürler arası sinerjinin teşvik edilmesi’ çağrısında bulunan Mercan, iki ülkenin terörle mücadelede konusunda da işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

“Türk-İsrail etkileşimi, kötü niyetli aktörler ve eğilimler karşısında konvansiyonel bir bölgesel ortaklıktan daha fazlasını sunuyor” diyen Büyükelçi Mercan, konvansiyonel ortaklıkların bir tehdit ya da amaç etrafında şekillendiğini ifade ederek, “konvansiyonel ortaklıkların son kullanma tarihleri vardır. Türkiye ve İsrail ortak bir mahalleyi, mirası ve en önemlisi ortak bir geleceği paylaşıyor” yorumunu yaptı.

Bölgesel meselelerde şeffaf bir Türk-İsrail angajmanının, diyalog ve diplomasiye öncelik verilmesi açısından örnek teşkil edeceğini belirten Mercan, “Bu ortaklığın Orta Doğu ve Kuzey Afrika dışındaki bölgelere getireceği potansiyel kazanımları gözden kaçırmamalıyız” diye ekledi. Mercan son olarak Türk ve İsrailli vatandaşların bu ortaklıkta kendi cumhurbaşkanlarını desteklemesi gerektiğini söyledi.