İsrail, Golan’da İşlediği Suçların Hesabını Vermeli

Suriye, İnsan Hakları Konseyi’ne, işgal altındaki olan Golan’daki halkına yönelik yerleşim yerlerinin yoğunlaştırılması, toprak gaspı, doğal kaynakların çalınması ve demografik değişim uygulamaları da dahil olmak üzere insan haklarına yönelik ağır ve sistematik insan hakları ihlallerinden işgalci İsrail rejimini sorumlu tutma çağrısını yineledi.

Suriye’nin Cenevre’deki Birleşmiş Milletler ve uluslararası örgütlerdeki daimi temsilcisi Büyükelçi Hüsameddin Ala, dün İnsan Hakları Konseyi’nin 49. oturumunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: ”Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında ve işgal edilen Golan’da işgalci İsrail tarafından işlenen ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri bulunuyor. İşgal altındaki Golan’daki durum tekrarlanan İsrail saldırıları sonucunda devam ediyor. Gazze Şeridi’nde 15 yıldan fazla zamandır süren boğucu abluka sonucunda kötü insanlık durumu işgal edilen Arap topraklarındaki en bariz özelliğini gösteriyor. İşgalci İsrail de hem Filistin halkına hem de işgal edilen Golan’daki Suriye halkına yönelik suçlarını arttırmıştır.”

Suriyeli yetkili, Suriye’nin işgal edilen toprağı Golan’ın yasal ve demografik yapısını değiştirmek için uygulanan ve 4. Cenevre Sözleşmesi ve 1981 tarihli 497 sayılı Karar da dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi kararları kapsamındaki yasal yükümlülüklerini ihlal eden yasadışı işgal rejimi icraatlarını reddettiklerini belirtti.

Yetkili, işgal rejiminin geçen yılın sonunda Golan’daki toplantısının ardından açıklanan yerleşimci sayısını ikiye katlama planlarını Golan halkının protestolarına ve uluslararası toplumun kurulmasını reddetmesine rağmen, devam ettirdiğini belirtti.

Temsilcisi, Suriye’nin İsrail işgalinin ayrımcı uygulamalarını ve işgal altındaki Suriyeli Golan halkının eğitim, sağlık,
çalışma, gıda, barınma ve düzgün yaşam dahil olmak üzere temel haklarını ihlal etmesini kınadığını vurguladı.

Temsilci Ala, Suriye’nin işgal altındaki Golan’ın tamamını geri alma hakkının devredilemez olduğunu ve işgalci gücün işgalini sürdürmek için aldığı tek taraflı önlemleri kategorik olarak reddettiğini yineledi.