İsrail Başkonsolosu: Erdoğan İle Netanyahu Yakında Görüşecek

Mavi Marmara krizi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın İsrail’i ilk ziyaret eden bakan olduğu 8 Şubat’taki gezisinin ardından iki ülke arasındaki yakınlaşmanın artması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Siyonist İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi üzerinde çalışıldığını bildirdi.

GÖZAT  Türkiye - Siyonist İsrail İLİŞKİLERİ ISINIYOR

Shai Cohen, Türkiye basınına verdiği demeçte Türkiye ile Siyonist İsrail arasındaki süreç için: “İsrail ve Türkiye normalleşmeyi olabildiğince hızlı şekilde harekete geçirdi. Bir başka ifadeyle, normalleşmenin meyvelerini çok hızlı ve yoğun topluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özellikle Ekonomik Alanda Çok Hızlı İlişkiler Başladı

Hangi alanda ilişkilerin hızlandığı yönündeki soruya Cohen, “En hızlı ilerleme ekonomik alanlarda. Enerji bakanımız 3 ay önce buradaydı, Türk Turizm Bakanı İsrail’deydi. Enerji bakanımızın ziyareti sonrasında uzmanlar seviyesinde iki tur görüşme yapıldı. Sadece doğalgaz değil, yenilenebilir, jeotermik enerji gibi başka alanlarda da görüşmeler yürütüldü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye-İsrail İş Forumu düzenledi. Bence son 7-8 yıl içerisinde düzenlenen en önemli toplantılardandı. Mayıs’ın 15’inde de TİM’in organizasyonuyla büyük bir Türk işadamı heyeti İsrail’de olacak.” yanıtını verdi.

GÖZAT  Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İle Siyonist Bakan'ın SELFİE FOTOĞRAFI

İstihbarat ve Askeri İşbirliği Hemen Değil

İşbirliği, askeri istihbarat ve terörle mücadele gibi konularda da artacak mı sorusunu Cohen: “3 hafta önce Ankara’da yürütülen siyasi diyalog çerçevesinde bütün işbirliği platformlarının yeniden, eskisi gibi oluşturulması konusunda anlaşıldı. Ama şu anda daha çok “yumuşak güç” alanlarına odaklanıyoruz. 5-6 ay sonra siyasi diyaloğun bir sonraki ayağı Kudüs’te olacak. Burada “sert konular” görüşülecek.” şeklinde cevapladı.

GÖZAT  Ökem: Türkiye İle İsrail, Birçok Sektörde Birbirini Tamamlıyor

Türkiye’den Beklentimiz: Hamas’ı Yasa Dışı İlan Etmesi

Hamas ile Türkiye ilişkileri hakkındaki Türkiye ile Siyonist İsrail arasındaki anlaşmaya göre Türkiye’nin Hamas’ı tasfiye etmesi yönündeki soru hakkında Cohen şunları söyledi: “Türkiye’den beklentimiz, HAMAS’ı yasadışı ilan etmesidir. Türkiye, HAMAS’ın siyasi ve askeri kanadı arasında bir ayrım yapıyor. Ama bence İsmail Haniye’nin yerine seçilen Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar bunun tam aksini kanıtlıyor. Çünkü HAMAS’ın radikal askeri kanadından geliyor ve Gazze’de siyasi liderliğe seçiliyor. Bu nedenle çok endişeliyiz. Filistin halkı ve HAMAS’la teması nedeniyle Türkiye’ye burada önemli rol düşüyor. HAMAS’ın askeri niyetlerini hayata geçirmemesi ve yeni bir şiddet sarmalı yaratmaması için düşüyor bu rol.”

GÖZAT  Türkiye İle Siyonist İsrail Arasında BUZLAR ERİYOR

İsrail basınındaki yer alan, Türkiye ve İsrail’in uzun yıllar PKK ve İran konusunda istihbarat işbirliği yaptığına dair soruya ise Cohen, “Müsaade ederseniz buna yanıt vermeyeceğim. Ama şunu söyleyebilirim, İran’ın bizim için bir varoluşsal tehdit olduğu sır değil. Türkiye ve pek çok ülke, İran’ın faaliyetlerine baktığında endişeleniyor.” şeklinde geçiştirici bir cevap verdi.

GÖZAT  Siyonist İsrail Elçisi Türkiye Görevine Resmen Başladı

İşgalci İsrail’in Gaspettiği Doğalgaz Yakında Türkiye’de

Akdeniz üzerinde Siyonist Rejimin gaspettiği doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya satışı hakkındaki soruya Cohen: “Projenin geliştirilmesi için en az 2-3 yıla ihtiyaç var. Herkes kararın yakında alınmasını umuyor. Belirttiğim gibi, uzmanlar iki kez bir araya geldi. Bu aşamalar geçildikten sonra projenin imzalanacağını düşünüyorum. Leviathan bölgesindeki doğalgaz rezervlerini Türkiye’ye taşıyacak boru hatlarının döşenmesi de 3-4 yılı bulabilir.” açıklaması yaptı.

GÖZAT  Korsan İsrail: Türkiye İle Avrupa Doğal Gaz İhracatı İçin Anlaştık

Cumhurbaşkanı Erdoğan İle Siyonist Netanyahu Görüşecek

Yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve başbakanınız Netanyahu’yu bir arada görmek mümkün olup olmayacağı sorusuna ise Cohen, “Evet mümkün olacak. Böyle bir görüşme üzerine çalışıyoruz. Ancak kesin zaman veremem.” yanıtını verdi.