İsrail Avrupa Temsilcilerinin GAZZE’ye GİRİŞİNİ ENGELLEDİ

Avrupa Birliği Parlamentosundan 5 milletvekili İsrailli yetkililerin Çarşamba günü onların Gazze Şeridine girişine izin vermediklerini açıkladı.

Avrupa Parlamentosunda Kıbrıslı Milletvekili Neoclis Silikiotis bir bildiri yayınlayarak şu ifadelerde bulundu: ‘Avrupa Parlamentosundan milletvekillerinin İsrailli yetkililer tarafından Gazze şeridine girişine engel olunması kabul edilebilir değildir.’

2011 yılından şimdiye kadar İsrail yetkilileri Avrupa Birliği Parlamento heyetlerinin Gazze Şeridine girişine engel oluyorlar ve sadece bir defa Avrupa Parlamentosu Bütçe Komitesi Başkanlığında bir heyetin Gazze Şeridine girişine izin verildi.

Bildirinin devamında şu ifadeler yer aldı: ‘Orada bizden gizlenecek ne var? Ben Avrupalı milletvekillerinin sistematik bir şekilde Gazze Şeridine girişinin engellenmesini kınıyorum.

İsrail, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin Gazze Şeridine giriş izni olan kişiler arasında olmadığını açıkladı. Gazze’ye giriş izni çıkarmakla sorumlu İsrail Savunma Bakanlığından bir yetkili konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘İsrail’in politikası, insani ve profesyonel yetkililere ekonomik ve yapılandırma alanında giriş izni vermektedir. Bununla birlikte İsrail için çalışan yabancı diplomatlara da izin vermektedir.’

Kıbrıslı bu temsilci, İsrailli bu yetkili tarafından yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğunu belirterek, uluslararası toplumdan Gazze Şeridi’ndeki ablukayı kaldırması konusunda İsrail’e yönelik baskıları arttırmalarını istedi.

Avrupa Birliği en fazla mali yardımı Filistinlilere yapmaktadır. Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, Gazze Şeridinde on yıldır devam eden kuşatmanın ihracatı yok ettiğini ve bölge ekonomisine büyük zararlar verdiğini açıklamıştır.