İsrail, 105 Filistinli Şehidin Naaşını Teslim Etmiyor

Filistin Enformasyon Bakanlığı yaptığı açıklamada, Siyonist rjeimin 105 Filistinli şehidin naaşını teslim etmediğini belirtti.

Filistin toprakları üzerindeki gayri meşru işgalini sürdürmek için tam bir eşkıya yöntemiyle çalışan İsrail işgal güçleri Filistinlileri şehit ettiklerinde eğer fırsat elde edebilirlerse naaşlarına el koyuyor, sonra da bu naaşları birer rehine olarak değerlendirmek suretiyle ailelerini bazı şeyleri kabule zorlamaya çalışıyor ve ailelerin şehitlerinin cenazelerini alabilmeleri için çok ağır şartlar ileri sürüyorlar. İstediklerini elde edememeleri yahut sivil baskılara boyun eğerek teslim etmek zorunda kalmamaları durumunda ellerinde tuttukları cenazeleri rakamlar mezarlığı adı verilen bir mezarlıkta, gömülenlerin isimlerinin yerine bir numaranın yazıldığı mezarlara gömüyorlar.  

Filistin İletişim Bakanlığı’nın yayınladığı bir rapora göre halen 105 şehidin naaşı işgal rejiminin morglarında bekletiliyor. Ayrıca 256 şehidin cenazesi de rakamlar mezarlığına gömüldü. Bunların içinde 9 çocuk 3 kadın, 8 tane de uzun süre işgal zindanlarında tutulmuş esir yer alıyor.

Bakanlık, Nisan ayının başından itibaren Batı Şeria’da ve Filistin’in 1948’de işgal edilmiş bölgesinde toplam 16 Filistinlinin şehit edildiğini ve bunlardan 7 tanesinin naaşının rehin tutulduğunu ifade etti.

Rehin tutulan şehit cenazelerinin alınması için kampanyanın başlatıldığı bu yılın başından itibaren el konulan şehit naaşının sayısı ise 13 oldu.

İşgal altındaki topraklarda birkaç tane rakamlar mezarlığı bulunuyor. Bunlardan bazılarına Lübnan’dan getirilen şehit naaşları gömüldü.

İşgal rejimi şehit naaşlarına el koyma uygulamasını uzun yıllardan beri sürdürüyor. 2008’de nispeten ara verdiği uygulamayı 2015’te yeniden yaygın bir şekilde sürdürmeye başladı.