Harem-i Şerif’e ilişkin son gelişmeleri ele almak üzere Türkiye’nin çağrısı üzerine İstanbul’da olağanüstü toplanan “İİT Dışişleri Bakanları Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı”nın ardından yayımlanan nihai bildiride, Kudüs’ün İslam yönetiminde kaldığı yüzyıllar boyunca inşa edilmiş örnek niteliğindeki dini hoşgörü vurgulandı.
Mescid-i Aksa’nın İslam’ın ilk kıblesi ve en kutsal üç mescidinden biri olduğunun altının çizildiği bildiride, Kudüs’ün Müslüman ümmet için dini ve ruhani karakteri ile “sömürgeci İsrail işgalinin” sebep olduğu bütün tehditlere karşı savunma kararlılığı vurgulandı. Bildiride, şu değerlendirme yapıldı:
“Mescid-i Aksa’nın kapatılması, Filistinli Müslüman ve Hristiyanların doğal hakkı olan kutsal yerlerde ibadet etme özgürlüklerinin toplu ceza uygulamaları ve barışçıl şekilde ibadet eden Filistinlilere karşı ölümcül ve aşırı güç kullanma yoluyla yasaklanması dahil olmak üzere İsrail’in son zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz. Ayrıca işgalci İsrail güçleri tarafından özellikle Kudüs’te gazeteci ve sağlık çalışanlarının hedef alınmasını ve Harem-i Şerif’e giren ibadet eden kişilere yönelik vahşi ve sert ölçütlerini de kınıyoruz.”
İsrail’in Kudüs’ün tarihi statükosunu değiştirmeye yönelik son zamanlardaki kasıtlı girişimlerinin kesin surette kınandığı bildiride, Kudüs’te yasa dışı yerleşimler, Müslüman ve Hristiyan Filistinlilerin kutsal mekanlara girişinin geri çevrilmesi gibi yasa dışı ve keyfi sömürgeci uygulamaların kesin bir dille reddedildiği aktarıldı.
İsrail’in Kudüs’ün demografik yapısını değiştirmeye yönelik girişimlerin de reddedildiği ve kınandığı bildiride, “İsrail’in yasa dışı ölçütlerine karşı barışçıl protesto ve toplu namazlarla karşılık veren Kudüs’teki Filistinlilerin sabır ve gücünü selamlıyoruz. Kudüs’ü ümmet adına koruyan Filistinlilerin gücü ve tahammülüne destek ve takdirimizi yineliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan ve Fas’a prensipli ve proaktif desteği için teşekkür edilen bildiride İİT Zirve Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Temmuz’daki İsrail’i kınama konuşmasının memnuniyetle karşılandığına dikkat çekildi.
“İşgalci güç” İsrail’in tüm yasa dışı ve provokatif kısıtlamalarının yasal ve tarihi statüko ile uluslararası hukuku çiğnediğine işaret edilen bildiride, İsrail’in Doğu Kudüs gibi işgal altındaki Filistintopraklarındaki yerleşimler, Gazze’ye uygulanan illegal ve insanlık dışı abluka gibi yasa dışı politika ve eylemleri kınandı.
Bildiride, uluslararası topluma 1967’de başlayan İsrail işgalinin sonlandırılması ve kapsamlı, adil ve kalıcı barışa ulaşılabilmesi için gerekli çabaları gösterme çağrısında bulunuldu.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi dahil ilgili BM kuruluşlarına Mescid-i Aksa konusundaki krizi ele alması çağrısı yapılan bildiride, Türk hükümetine bu toplantıya ev sahipliği yaptığı için minnettarlık ve takdir bildirildi.