İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Silahlı kanadı Şehit İzzettin Kassam Tugayı’nın önde gelen komutanlarından Yahya Sinvar, 19 Ekim 1962’de Gazze’nin Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi, 1948’de İsrail tarafından işgal edilen Askalan’dan sürülüp, Gazze’ye yerleşmişti. Sinvar, ilkokuldan liseye kadar eğitimini Han Yunus’ta tamamladı ve Gazze’de Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde üniversite eğitimini aldı.
Sinvar, lise eğitimi Han Yunus’ta tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi’nden Arapça dilinde lisans eğitimini tamamladı. Üniversite’nin öğrenci konseyinde 5 yıl aktif görev alan Sinvar, sırasıyla, teknik ve spor komiteleri sekreteri, öğrenci konseyi başkanı ve başkan yardımcılığı görevlerini üstlendi.
Kassam Tugaylarının Kurucularından…
Şeyh Ahmet Yasin’e yakınlığıyla bilinen Yahya Sinvar, 80’li yılların sonunda hareketin ilk silahlı kanadının kurulmasında yer aldı ve Şeyh Yasin’in birçok emrini başarıyla yerine getirdi.
Hareketin “Mecd” olarak bilinen ilk güvenlik organının kuruluşunda yer alan Sinvar, güvenlik biriminin de en tepedeki ilk sorumlusu oldu. Harekete has güvenlik dosyaları oluşturan Sinvar, ilk intifada ile birlikte o zaman Filistinli Mücahitler olarak bilinen hareketin ana koordinasyonunu sağladı.
Sert kişiliği ve her olaya güvenlik açısından yaklaşımıyla tanınan Sinvar, hareketin birçok önde gelen ismiyle de zaman zaman ters düştü.
İsrail Zindanlarında 24 Yıl…
İlk kez 1982 yılında hapse giren Sinvar, ikinci kez 1988’de tutuklanarak aralıksız 22 yıl İsrail zindanlarında kaldı. Sinvar, 2011 yılında İsrailli asker Gilad Şalit’e karşı serbest bırakılan 1027 Filistinli esirden biriydi.
İşgalci İsrail tarafından, ilk defa 1982 yılında tutuklanan ve 4 ay hapis yatan es-Sinvar, 1985 yılında gizli bir örgüt kurma suçlamasıyla ikinci kez tutuklandı. Es-Sinvar, 1988’de İsrail işgal güçleri tarafından tutuklandığında hakkında 4 kez ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkûm oldu ve 24 yıl hapis yattıktan sonra 2013’te Siyonist İsraill askeri Gilad Şalit’e karşı serbest bırakılan 1027 Filistinli esirden biri oldu.
Hareketin en önemli isimleri arasında yer alan Yahya Sinvar, gerek siyasi gerekse askeri kişiliğiyle ve özellikle de Kassam Tugayları ile Hamas arasındaki koordinasyonu sağlayan isim olarak ön plana çıktı.
Yeniden Hamas’ta Aktif Görevlerde
Siyasi ve güvenlik alanlarında çok sayıda makale ve çevirisi bulunan Sinvar, İbranice’yi iyi derecede biliyor. 1992’de ‘Kalıntılar Arasında Şabak’ ve ‘İsrail Partileri’ gibi önemli eserleri çevirdi. Ayrıca, “Hamas: Deneyimler ve Hatalar” ve İsrail’in istihbarat teşkilatı Şin Bet hakkında yazdığı ‘el-Mecd’ kitapları da bulunuyor. Sinvar, ‘Dikenler ve Karanfiller’ adlı, Filistinlilerin mücadelesini anlatan anı tarzı bir roman da kaleme aldı.
2011 yılında İsrail, Filistin direnişi tarafından tutuklanan İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında Sinvar’ı serbest bırakmak zorunda kaldı. Serbest kaldıktan sonra, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarıyla olan ilişkileri koordine etti.
Yahya Sinvar Terör Listesinde…
2012’de Hamas’ın Gazze Siyasi Büro üyesi seçilen Sinvar, güvenlik alanındaki sorumluluğu üstlendi. Ardından, 2013 yılında Hamas’ın askeri kanadının başına geçti. 2015’te Amerika, Sinvar’ı “uluslararası terörist” olarak kara listeye aldı.
Sinvar, 2015’ten itibaren Hamas’ın İsrail askerleriyle ilgili müzakerelerin baş sorumlusu oldu. 2017 yılında İsmail Heniye’nin yerine Hamas’ın Gazze Başkanlığı’na seçilen Sinvar, 2021’de bu görevini ikinci kez sürdürdü.
Son olarak, 6 Ağustos 2024’te İran’ın başkenti Tahran’da İsrail’in terörist saldırısı sonucu şehit olan İsmail Heniye’nin ardından, Hamas Siyasi Büro Başkanlığı’na seçildi.
Yatakta Ölmektense Şehadeti Tercih Ederim
“Baskı ve aşağılanma yüzünden ölmektense şehit olarak ölmeyi tercih ederiz.” sözleriyle tanınan büyük lider Yahya Sinvar, 7 Ekim Aksa Tufanı harekatının planlayıcısı olarak okları yeniden üzerine çekti.
Siyonist İsrail tarafından tünellerde saklandığı iddia edilen Yahya Sinvar, savaş sürecinde çok az demeç vermişti.
Büyük komutanın şehadeti çağlara damga vuracak bir şekilde oldu. Siyonist rejim askerleriyle yüzyüze çatışan komutan, yara aldığı koluna demir bir telle turnike yaparak savaşmaya devam etmişti.
İsrail ordusu bir dronla son anlarına yaklaşan Sinvar’ı görüntülemiş ve top atışı ile tahrip olmuş bir evdeki koltukta oturan yaralı-bitkin komutanın elindeki bir sopayı drona doğru fırlatışı hafızalara kazınmıştı.
Siyonist ordu daha sonra top atışlarıyla evi tekrar hedef almış ve büyük komutan çok arzuladığı şehadete ulaşmıştı.
Siyonistlerin yaptığı otopsi sonucu şehit olmadan önceki 72 saat yani 3 gün boyunca büyük komutanın hiçbir şey yemediği İsrail basınında paylaşıldı.
Yani büyük Şehit Yahya Sinvar iddia edildiğinin aksine saklanmamış bizzat ve kesintisiz olarak Kassam Mücahidleri ile birlikte sahada savaş vermiş, aynen Gazze halkı gibi açlığı da yaşamıştı.
Böylece Yahya Sinvar, nesillere ve çağlara büyük bir örnek önder olarak Filistin Davasının büyük liderleri arasında yerini almıştı.