HAMAS’tan RUSYA’nın Teklifine OLUMLU Yanıt

Hamas, Moskova’nın ulusal uzlaşıyı gerçekleştirme ve bölünmeyi sonlandırma çabaları kapsamında Hamas ile Fetih arasında yapılacak bir görüşmeye ev sahipliği yapma önerisini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Hamas hareketi konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Hamas, Moskova’nın bu çabasını takdir ederken, ulusal uzlaşıyı güçlendirecek ve herkese ortaklığı kazandıracak görüşmelere ilişkin olumlu tavrını bir kez daha ortaya koymaktadır. Yüzyılın Anlaşması’nda kendini gösteren Amerika ve Siyonistlerin komplolarına ancak bu şekilde karşı koyulabilir” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, taraflar arasındaki uzlaşıya katkı sağlamak için ülkesinin Hamas ve Fetih hareketini Moskova’da ağırlamaya hazır olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ortadoğu ve Afrika ülkeleri özel temsilcisi Bogdanov yaptığı açıklamada, bu konuda Hamas Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye’ye davet gönderdiklerini, ancak bu davetin önümüzdeki hafta ziyareti için olmadığını ifade etti.

Rus diplomat açıklamasında bir haftalık bir sürelerinin olduğunu, büyük bir ihtimalle bunun 2019’un başında olacağını belirterek, yaptıkları davetin Heniyye tarafından kabul edildiğini kaydetti.

Mısır, 11 yıldır yaşanan iç bölünmeyi sonlandırmak ve ulusal uzlaşıyı sağlamak için bütün Filistinli grupların katılımıyla Hamas ve Fetih hareketlerini bir araya getiriyor. Ancak Fetih’in ayak diretmesi ve sürekli engel çıkarması nedeniyle bir türlü uzlaşıya varılamıyor.