BM’de Filistin İçin İŞGALİN 50. YILI Forumu

Panel “BM İşgalin Ellinci Yılını Anma Forumu” tarafından BM teşkilatının New York’taki binasında düzenlenecek.

Adı geçen gazetenin sayısında yayınlanan haberde panelin birinci gününde “İşgalin sona erdirilmesi… Bağımsızlığa, adalete ve Filistin’de barışa giden yol” konusu tartışılacak. Bu doğrultuda çeşitli oturumlar düzenlenecek.

Oturumlardan birinde de “işgalin elli yılının bedeli ve etkileri” konusu ele alınacak.

GÖZAT  BM: İsrail, Yerleşkelerini TAMAMEN DURDURMALI

İkinci gün düzenlenecek oturumların ana başlığı ise “İşgalin sona erdirilmesi… İnsan hakları, gelişim ve âdil barış için alan yaratılması” olacak.

Panele muhtelif sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri davet edilecek ve “uluslararası yasanın uygulanması ve takibi” konusu tartışılacak.

Panelde İsrail, Filistin ve BM üyesi devletlerden uzmanların yer alacağı ayrıca resmî çevrelerden, insan hakları kuruluşlarından, gazetecilerden davetlilerin panelin ikinci günündeki oturumları izleyebilecekleri ifade edildi.

GÖZAT  Ürdün BM Temsilcisi: Amerika'nın Kudüs Girişimi BÖLGEYİ ATEŞE VERİR

İşgal rejimi 5 Haziran 1967’de Mısır’a saldırı başlatmış ve o zaman Mısır’ın kontrolünde olan Gazze bölgesini, bunun yanı sıra Mısır’ın Sina yarımadasını işgal etmiş, sonra Ürdün’e yönelerek o zaman Ürdün kontrolünde olan Doğu Kudüs ve Batı Yaka’yı işgal etmiş ardından Suriye’den Golan tepelerini işgal etmişti. Mısır, Ürdün ve Suriye ordularının ciddi bir direniş göstermemeleri sebebiyle bütün bu işgaller altı günlük süre içinde tamamlanmıştı.