Cezayir Yönetiminde De İsrail İle Yumuşama Sinyalleri

Cezayir, işgalci rejim İsrail ile barışa doğru adım atıyor, Tel Aviv ile ilgili açıklamalar yumuşadı. Cezayir, Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki barış ilişkilerine ilişkin öfkesini aniden yumuşattı.

The Times of Israel’in internet sitesinde yer alan habere göre, Cezayir ziyaretinin sonunda düzenlediği basın toplantısında Negev Zirvesi’yle ilgili bir soruyu yanıtlayan Blinken, ABD sponsorluğunda 2020’de İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında normalleşmeye gidilmesi ile başlayan anlaşmalara katılmanın faydalarını vurguladı.

Barış anlaşmasını reddeden Cezayir’in ise Arap ülkelerinin bu adımı atmasına yönelik tepkileri eleştireldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bildirildiğine göre Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmede Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, “Cezayir’in Arap Birliği’nin İsrail ile barışa varma kararının destekler tutumu değişmedi. Bizim tek sorunumuz Filistin” vurgusunda bulundu.

Tebbun daha önceki açıklamasında ise şu ifadeleri kullanmıştı:

“Barış anlaşmalarına doğru bir tür koşuşturma olduğunu görüyoruz. Bunlara katılmayacağız ve bu adımları kutsamayacağız. Filistin meselesi Cezayirliler için kutsaldır, tüm meselelerin anasıdır. Çözümü ancak 1967 sınırlarında ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasıyla olacaktır.”