BM: İsrail Gazze’deki Evlerin Yarısını Yıktı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 7 Ekim’den bu yana devam eden ve çoğu kadın ve çocuk 11 binden fazla kişinin şehit olmasına yol açan İsrail saldırıları sonucu Gazze’deki konutların yüzde 50’sinin yok olduğunu açıkladı.

UNDP Arap Ülkeleri Bölgesel Büro Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Ed-Derderi ve Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) Yönetici Sekreteri Rola Dashti, önceki gün düzenledikleri basın toplantısında “Gazze Savaşı: Filistin Üzerindeki Olası Sosyo-Ekonomik Etkiler” adlı raporu paylaştılar.

Gazze’de sadece bir ayda konutların yüzde 50’sinin yok olduğunu söyleyen Ed-Derderi, bunun çok önemli bir sınama olduğunu belirtti.

Konut yıkımının uzun vadeli yerinden edilme krizine yol açarak önemli insani, ekonomik, kalkınma ve güvenlik sonuçları doğurabileceğine dikkat çeken Ed-Derderi, Suriye’de savaşın 4’üncü yılında bu yüzdede konut kaybının olduğunu kaydetti.

Aynı boyutta kaybın Gazze’de sadece bir ayda gerçekleştiğine işaret eden Ed-Derderi, bunun daha önce hiç görülmemiş bir durum olduğunu ve savaş bittikten sonra bile insani etkilerinin süreceğini ifade etti.

ESCWA Yönetici Sekreteri Rola Dashti ise tüm bahsedilen rakamların ardında gerçek yüzler olduğunu unutmamak gerektiğini hatırlatarak, “Gazze’deki yıkım daha önce hiç görülmemiş boyutlarda” dedi.

Gazze’de temel hizmetlere ulaşamayan toplumun yüzde 96’sının çok boyutlu yoksulluğa düştüğünü bildiren Dashti, uluslararası toplumun bir araya gelerek kalıcı barış inşa etmesi gerektiği söyledi.