Yemen’de BAE-İsrail İşbirliği Giderek Artıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’in güneyindeki el-Mukella iline çok uluslu güç konuşlandırdığı bildirildi. 

Haber el-Yemeni sitesinin askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen’in Umman Denizi kıyısındaki en büyük askeri üssü olarak kullanmayı planladığı Reyyan havaalanını modernize etti ve buraya çok uluslu güç yerleştirdi.

Askeri kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Reyyan hava üssüne Ürdünlü, Sudanlı ve Amerikalılardan oluşan bir güç konuşlandırdığını söyledi.

Birleşik Arap Emirliklerinin Umman Denizi’nin kıyısında bulunan Reyyan havaalanının sivil uçuşlar için kullanılmasına izin vermediği ve burayı Yemen’deki ikinci büyük askeri üsüs olarak kullandığı bildirildi.

Haberde ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin Reyyan havaalanını 2016 yılında işgal ettikten sonra bu havaalanının yakınında bir de askeri liman inşa ettiği belirtildi.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri’nin el-Mukella ilinin doğusundaki el-Mahra ilinde “Mahra Kalkanı” adlı yeni bir milis gücü kurduğu bildirildi.

Ypagency’nın bildirdiğine göre Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kurulan “Mahra Kalkanı” adlı gruba bağlı militanların el-Gayda hava üssünde İngiliz eğitmenler tarafından eğitiliyor.

Mahra ilinin merkezi olan el-Gayda ilindeki hava üssü Amerikan ve İngiliz güçlerinin kontrolü altında bulunuyor.

Yemen News Portal, ise kısa bir süre önce el-Mahra ilindeki Suudi Arabistan tarafından desteklenen Mansur Hadi hükümeti yetkililerinden naklen ırkçı İsrail rejimi askeri ve güvenlik güçlerinin el-Gayda hava üssüne geldiğini bildirmişti.