Yahudi Yerleşimciler, Bir Filistinliyi Otobüste Yakmaya Çalıştı

Fanatik yahudi militanlardan oluşan bir grup Filistin’in 1948’de işgal edilmiş kısmında yer alan Nakab bölgesindeki Rahat şehrinde bir Filistinliye otobüsünün içinde bulunduğu sırada saldırdı ve onu otobüsünün içinde yakmaya kalkıştı. 

Nakab Arapları Yüksek Yönlendirme Komitesi Organizatörü Cuma Ez-Zebarika 4 yahudi militanın bir arabadan inip Salah Ebu Zayid’in (48 yaşında) kullandığı otobüsün önünü kestiğini ve onun nefes almakta iyice zorlanmasına sebep olacak derecede üzerine göz yaşartıcı gaz sıktıklarını belirtti.

Zebarika; “Otobüs şoförü bize militanların aralarında İbranice, otobüsü içindeki şoförle birlikte yakmaktan söz ettiklerini, ancak içinde bir yolcunun bulunduğunu görmeleri üzerine vazgeçtiklerini ve çekilip gittiklerini söyledi.” diye konuştu. 

Zebarika, İsrail polisinin otobüs şoförüne, olayla ilgili davasından vazgeçmesi için hastanede baskı yaptığına dikkat çekti. 

Zebarika’nın kendilerinin bu işin peşini bırakmayacaklarını çünkü işgal polisinin bu militanlarla işbirliği yaptığını dile getirdi. 

Nakab bölgesinde “aşırı sağcı” olarak nitelendirilen ve başkanlığını aşırı siyonist ırkçı Itamar Ben Gvir’in yaptığı Yahudi Gücü Partisi’ne mensup Eluj Kohen isimli şahsın, “sivil İsraillilerden” oluşan bir silahlı devriye kurduğu birkaç gün önce haber verilmişti. Kohen, kendisinin “devriye” olarak nitelendirdiği bu silahlı çetenin İsrail polisinin ve Bi’ru’s-Seba’ (Beersheva) Belediyesi’nin desteğiyle oluşturulduğunu söyledi. 

Kohen, çeteyi Filistinlilerin meskun bölgelerine baskınlar düzenlemek amacıyla kurduğunu ve polisten yardım alacaklarını açıkça ifade etmişti. 

Rahat şehrinde, 15 Mart sabahı Sind El-Herbed isimli bir Filistinli işgal rejiminin, musta’rabin olarak isimlendirilen ve Arap kıyafetleri giyerek kendilerini kamufle eden bir eşkıya grubu tarafından şehit edilmişti.