Ürdün: İsrail’in İşgal Planı, Karşılıksız Kalmayacak

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail’in Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’ni ilhak etmesinin bir bedeli olacağını söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi.

Es-Safedi, Ürdün’ün başkenti ve en büyük şehri olan Amman’da mevkidaşı Maas ile gerçekleştirdiği toplantılarında, işgal altındaki Filistin toprakları ve İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planını ele aldı.

İsrail’in, Batı Şeria’yı ilhakının barışı baltaladığını söyleyen es-Safedi, yaptığı açıklamada, “İlhak planı, uluslararası kanunların açık bir şekilde ihlalidir. İlhakın gerçekleşmesi durumunda bu adım karşılıksız kalmayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Es-Safedi, İsrail’in başına buyruk hareket ettiğine ancak işlediği suçların hesapsız kalmayacağına dikkat çekerek, “Söz konusu ilhak kararı, barış sürecinin temel taşlarını sarsmakla birlikte adil ve kapsayıcı tüm barış fırsatlarını çıkmaza koyacak bir adımdır” dedi.

Görüşme sonrası basın açıklaması yapan es-Safedi, barışın tesisi konusunda başlatılan süreçlerin akamete uğramaması ve İsrail’in Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini ilhak etmesinin önüne geçilmesi için dost ve kardeş ülkelerle temas halinde olduklarını kaydetti.

Diğer taraftan İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan bazı bölgeleri “ilhak” planından endişe ettiklerini belirten Alman Bakan, Ürdün Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdikleri görüşmede, Filistin ve İsrail arasında barış anlaşmasının sağlanmasına yönelik seçenekleri değerlendirdiklerine işaret etti.

Avrupa Birliği’nin (AB) iki devletli çözümden yana olduğunu aktaran Maas, gelecek haftalarda ilhaka karşı pozisyonları birleştireceklerini ve AB ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) müzakereler için ara buluculuk rolü oynamaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Maas, Ürdün ziyareti öncesinde işgalci İsrail’deki mevkidaşı Gabi Ashkenazi, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Benny Gantz ile bir araya gelmiş ve “İsrail’in ‘ilhak’ planını hayata geçirmesi halinde bazı ülkelerin Tel Aviv’e yaptırım uygulayabileceği ve Filistin’i resmi olarak tanıyabileceği” uyarısında bulunmuştu.

Siyonist İsrail’in Başbakanlık basın ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise görüşmede Netanyahu’nun “İsrail’in güvenliği” için Ürdün Vadisi’ni “kontrol altında tutmak zorunda olduğunu” iddia ettiği, “gerçekçi bir barış planında” Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin yer alması gerektiğini ileri sürdüğü aktarılmıştı.