Tunus Siyasetçilerinden Trump’a Kudüs Tepkisi

ABD Başkanı Trump’un büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararıyla ilgili açıklama yapan Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, kararı “İnsan haklarına yapılmış bir saldırı” olarak  değerlendirdi.

Uluslararası kanun ve meşruiyetin güç kullanarak kazanılamayacağının altını çizen Gannuşi, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’un büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasının işgali kökleştirmek ve derinleştirmek anlamına geleceğini belirtti.

Gannuşi, Amerika Birleşik Devletleri’nin büyükelçilik kararının insan haklarına, İslam dünyasına ve Kudüs’e yapılan bir saldırı olduğunun altını çizdi.

Müslümanlara ve dünya seslenen Gannuşi, Kudüs’ün yanında yer alma çağrısı yaptı.

MERZUKİ: ‘İSLAM ÜLKELERİ TÜM GÜCÜYLE KARARA KARŞI ÇIKMALIDIR’

Tunus’tan bir diğer tepki ise Tunus İrade Hareketi Genel Başkanı ve Tunus Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Musif el-Merzuki’den geldi.

Tunus Eski Cumhurbaşkanı el-Meruki, ABD Başkanı Trump’un büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını İslam dünyasına ve uluslararası meşruiyete saldırı ve meydan okuma olarak değerlendirdi.

Trump’un büyükelçilik kararına Arap ülkelerinin ve İslam dünyasının tüm gücüyle karşı çıkması gerektiğinin altını çizen Merzuki, “İslam dünyasının bu plana engel olmak için siyasi baskı yapması, Filistinlilerin ise birlik içinde olması gerektiğini” ifade etti.

ZEYTUNE CAMİSİ BİLİMSEL KOMİSYON BAŞKANI YAHYAVİ: ‘ABD’Yİ BAŞKA ÜLKELER TAKİP EDECEKTİR’

Kuzey Afrika’daki en önemli İslami ilim merkezlerinden biri olan Tunus’taki Zeytune Camisi Bilimsel Komisyon Başkanı Ömer el-Yahyavi de ABD’nin yeni seçilen başkanı Donald Trump’ın ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma planına ilişkin, “Bu, ABD’nin İsrail’in ebedi başkentini Kudüs olarak kabul etmesi anlamına gelen tehlikeli bir karardır.” dedi.

Ömer el-Yahyavi, Trump’un planının önüne geçilemediği takdirde, ABD ekseninde hareket eden ülkelerinde büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacağını belirtti.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump başkanlık seçim sürecinde, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma sözü vermişti. İsrail’e büyükelçi olarak atandığı duyurulan David Friedman de Trump’ın, İsrail’in başkentinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması konusundaki sözlerine destek vererek yeni görevinden büyük memnuniyet duyacağını belirtmişti.

Filistinliler, “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma” anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki gösteriyor. Doğu Kudüs, 1967’den beri İsrail işgali altında bulunuyor.