Siyonist İsrail ile Suud Rejimi İlişkileri Derinleşiyor

İsrail’den Körfez ülkelerine gelen hahamların Suudi Arabistan ve BAE’de faaliyetlerini ilerlettiği görülürken, Suudi Arabistan’da bulunan bir hahamın dini elbiseleriyle dolaşıp videolar çekmesi gelinen durumun boyutunu ortaya koydu. 

İsrail medyası, Suudi Arabistan’da dini kıyafeti ve Yahudi kimliğiyle gurur duyarak özgürce dolaşan Yahudi Haham Jacob Herzog’un cesaretini kutladı.

Bir Yahudi dini dergisinde yayınlanan haberde, Suudi Arabistan rejiminin şu anda İsrail fikrini başarılı kılmak için çalıştığı belirtilerek, Suudi’de dini kıyafetleriyle dolaşan Haham Jacob Herzog övüldü.

Herzog’un Kudüs’ten Haremeyn topraklarına taşınmak üzere olduğunun kaydedildiği haberde, Haham Herzog’un Suudi Arabistan’ın Neom çölünde ailesi için uygun bir yüzme havuzuna sahip olmak istediği belirtildi.

Yahudi hahamın, dini kıyafetler giyerek yayınladığı videosunda bu dileğini söylediği kaydedilirken, hahamın Suudi Veliaht Prens’e hitap ederek bir şarkı söylediği ifade edildi.

Suudi Arabistan’da, Suudi bazı şahsiyetlere gerçekleştirdiği ziyaretlerin fotoğraflarını yayınlayan Yahudi hahamın, Suudi’de dini kıyafetleriyle gezdiği görüldü.

Söz konusu hahamın Suudi’de bulunmasının bir tesadüf olmadığı kaydedilirken, İsrail medyasının hahama sürekli övgüler dizdiği ve hedefin Suudi’de Yahudi nüfusu oluşturmak olduğu belirtildi.

Haham Herzog’un Suudi’de Şabat Evi kurduğu ve Suudi yetkililerin kabul ettiği öneriye göre, ilk hedefte 1000 Yahudi’nin Suudi’ye yerleşmesinin planlandığı bildirildi.

Öte yandan, BAE’deki, BAE Yahudi Konseyi’nin baş hahamı Elie Ebadi, Yahudi cemaatinin üye sayısının Abu Dabi ile kapsamlı normalleşme duyurusundan bu yana 600’ü aştığını açıkladı.

Abraham Anlaşmalarının BAE’deki Yahudi cemaati üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu kaydeden Ebadi, göreve geldiğinde Yahudi cemaatinin sayısının 200 olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Nisan ayında Jerusalem Post gazetesine konuşan Yahudi haham, BAE’de otelleri, alışveriş merkezleri, okulları ve tapınağı olan bir Yahudi mahallesine sahip olma zamanının geldiğini söylemişti.

Yahudi Haham Elie Ebadi, 2021 yılında BAE, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Suudi Arabistan Yahudilerini bir araya getirmek için kurulan Körfez Yahudi Cemaatleri Derneği’ne liderlik ediyor.

Yemen News Portal’da yer alan habere göre, Suudi-İsrail ilişkilerinin tarihi 1960’ların başına kadar uzanırken, gizli tutulan bu ilişkilerin Muhammed bin Selman’ın ipleri eline geçirdiği 2015’ten beri kamuoyuna görünmeye başladığı vurgulanıyor.