Şehit Komutan Yahya Ayyaş’ın Annesi Vefat Etti

Hamas’ın önde gelen komutanlarından şehid Yahya Ayyaş’ın annesi Aişe Ayyaş, Rafat köyünde vefat etti. Hacı Aişe Ayyaş’ın uzun yıllardan beri devam eden bir hastalığı yüzünden vefat ettiği bildirildi.

Şehid Yahya Ayyaş’ın hanımı Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Teyzem Aişe Ayyaş ahirete intikal etti. Çocuğunun özlemiyle senelerce yanıp tutuştuktan sonra uzun süre kendisini uğraştıran bir hastalık nedeniyle ahiret yolculuğuna çıktı.” ifadelerine yer verdi.

Şehid Yahya Ayyaş’ın ailesi özelliklede yaşları ilerlemiş anne ve babası, işgalci İsrail’in zulmüne maruz kalmışlardı. Öyle ki aile efradından olup işgal güçleri tarafından tutuklanmayan kimse bulunmuyor. Diğer yandan seyahat engelleri gibi pek çok haktan mahrum edilmişlerdi.

Bundan 6 ay öncesinde yani 15 Aralık 2019 tarihinde Şehid Yahya Ayyaş’ın babası Hacı Abdüllatif Ayyaş uzun süren bir hastalıktan sonra vefat etmişti.

Şehid Yahya Ayyaş

Siyonist işgalciler ve işbirlikçilerinin yıllar süren arama çalışmaları sonunda ulaşıp 5 Ocak 1996 tarihinde hain bir suikastla şehid ettikleri Yahya Ayyaş (Mühendis), Hamas’ın askeri kanadı olan İzzettin Kassam Tugayları’nın önde gelen komutanlarındandı.

1966’da Batı Şeria’daki Rafat kasabasında Filistinli bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya gelen Yahya Ayyaş, küçük yaşlardan itibaren elektronik ve mekanik işlere yatkınlığıyla dikkat çekti. 1985’te liseyi bitirdikten sonra, 1987’de Birzeit Üniversitesi’ne girdi. 1991’de Birzeit Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.

1995’te İsrail güvenlik birimleri Ayyaş’ın eşi, kardeşi ve annesinin de aralarında bulunduğu yakınlarını, yerini öğrenmek için tutukladı. Ayyaş’ın Gazze’de, çocukluk arkadaşı Usama Hamad’ın evinde kaldığını öğrenen işgal rejiminin iç istihbarat teşkilatı Şin Bet, Hamad’ın amcası Kamil Hamad ile iletişime geçti. Kamil Hamad’ı kendine angaje eden Şin Bet, Ayyaş’a vermesi için ona bir cep telefonu verdi.

5 Ocak 1996 sabahı Cibaliya mülteci kampında bulunan Ayyaş, babası tarafından arandı. Aynı anda üzerinde dolaşan İsrail uçağı Ayyaş’ın telefon konuşmasını İsrail komutanlığına aktardı. Telefondaki kişinin Ayyaş olmasının teyit edilmesinden sonra Şin Bet tarafından telefondaki patlayıcı ateşlendi. Patlamayla birlikte Ayyaş şehadete kavuştu. Cenazesine 100 binden fazla Filistinli katıldı.