SADDAM Sonrası IRAK, FİLİSTİN İçin Tek YÜREK!

Genelde Iraklılar hemen hemen her konuda ihtilaf içindedirler ancak söz konusu Filistin olunca hepsi tek yürek oluyorlar.

Filistinli analist Areeb Al Rantawi El Halic Rl Cedid (Yeni Körfez) sitesinde şunları yazdı:

Yenilerde Filistin Millet Meclisi üyelerinden olan bir arkadaşım Irak’a ziyarete gitti ve cumhurbaşkanı, milletvekili ve siyasi parti başkanlarının bulunduğu Iraklı üst düzey yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdi.

Irak’ta Yeni Bir Ruh Yeşermiş

Bana, mevcut durumda Saddam dönemi sonrası Irak siyasi yapısında yeni bir görüş ve ruhun hissedildiğini söyledi. Bazı Iraklı yetkililere atıfta bulunarak Filistin meselesinin bir millet ve milli bir hareket meselesi olduğuna işaret etmek istiyorum.

Filistin Konusunda, Irak Tek Yürek

Genelde Iraklılar hemen hemen her konuda ihtilaf içindedirler ancak söz konusu Filistin olunca hepsi tek yürek oluyorlar. Irak cumhurbaşkanı Berham Salih geçmişte ve hatta şimdi de Filistinli liderlerle yakın ilişkiler kurmaya devam etmiştir.

Hep Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistinlilerin haklarını koruyan bir tutum sergilemiştir. Aynı şekilde Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi Filistin sol hareketlerinin eski üyelerindendir. El Fetih’de de geçmişi olan bir isimdir. Lübnan’da Fetih hareketi tabanında hizmet vermiştir. Hatta o dönemden milli talepleri de vardır.

Arkadaşım bunun esprisini de yaptı: ‘Abdulmehdinin, Lübnan İsrail tarafından işgal edildiğinde arabası tamamen hurdaya dönmüştü, tazminatını henüz alabilmiş değil.’

Irak parlemento başkanı Muhammed El Halbusi de bulunduğu mevkide Filistin meselesindeki destek ve dayanışmasını sürekli dile getirmiştir.

Haşdi Şabi’nin önemli komutanlarından ve şimdi Irak parlementosundaki Fetih grubunun başkanı olan Hadi El Amiri de geçmişte Fetih hareketi savaşçılarındandı. Kendisi partisinin üyelerine grubunun adını Filistin Fetih hareketinden alıdığını vurgulamıştır.

Hakeza Irak’ın diğer önemli isimleri Ammar Hekim, Mukteda Sadr, Nuri El Maliki, İyad Allavi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Filistin direnişi ile tarihi ilişkileri vardır.

Filistin’e destek konusundaki fikir biriliği, Filistin’in durumu Filistin kurtuluş örgütü ve Filistinli liderler konusu Filistinli heyetin Iraklı kardeşleriyle yaptıkları görüşmelerde duymaktan mutlu oldukları konulardı.

Bu doğrultuda Irak, son zamanlarda Filistin yönetimine 10 milyon dolarlık yardım için uğraşıyor. Ancak Amerika’nın yaptırımları yüzünden sorun yaşandı.

Saddam Dönemi Geride Kaldı

Bence Iraklılar artık Saddam Hüseyn zamanını geride bıraktılar ve Saddam’ın taraftarları ve destekçileri olarak bildikleri Filistinlilere genel bakışları artık değişti.

Iraklılar mevcut durumda Filistin tarafı ile ilişkilerini geliştirmenin peşindeler. Bu da çeşitli krizlerle karşı karşıya geleceklerini gösteriyor. Eski sayfanın kapatılıp Filistin ve Irak ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığını söyleyebiliriz.

Gelecekte bu konu Mahmud Abbas’ın Irak’a yaklaşan seyahati ile gözlemlenecek. Elbette bu Filistin makamlarının Irak’a ilk ziyareti sayılamaz, geçmişte de bu tür ziyaretlere şahit olmuştuk.

Filistinlilerin Sayısı Azalıyor

Irakta yaşayan Filistinliler ile ilgili şunları söylemek gerek ki önceden 32 ila 36 bin Filistinli ırakta yaşıyordu. Ancak şimdi bu sayı 8000’e düşmüş durumda.

Aslında elde ettiğim bilgilere göre sayı bundan çok daha az ancak Filistin büyükelçisi sayılarının 8000 olduğunu duyurdu.

Irak devleti Filistin heyeti ile görüşmesinde, Irak’taki Filistinli azınlıkların sorunlarını giderme yönünde çaba sarfedildiğini bildirdi. Onlara eğitim, sağlık, yolculuk, giriş ve çıkış gibi konularda yardım edileceğini ifade etti.

Iraklı bazı yetkililer de Filistin heyeti ile görüşmede, Irak’ta vatanlarından edilmiş Filistinli mültecilerin yaşadıkları zorlukları utanarak anlattılar.

Bu Filistinlilerin 6000’i Arap bölgelerinde ve iki bini de kürt bölgelerinde yaşıyor. Öyle ki geçmişte Saddam devrildikten sonra Irak’ta yaşayan Filistinliler çok acılar çekmişti, şiddet ve sürgün ile karşı karşıya kaldılar ve çoğusu zorla uzak ülkelere, Latin Amerika’ya gönderildiler.

Senelerce Elrevişed gibi çöl bölgelerindeki kamplarda yaşamaya mahkum edildiler.

Irak ve Filistin ilişkilerinde yeni dönem, Iraklılarda kabile ve mezhep çatışmalarından yıllar sonra milli bilincin oluşmasıyla gerçekleşti. Irak’ın derin Arap stratejisinde rol almaya başlamasıyla birlikte ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı.