Nabi Avcı: İsrail Yüksek Mahkemesinin Kararından Ümitliyim

Avcı ile Siyonist İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin, TLV Kongre Merkezi’ndeki görüşmelerinin ardından yaptıkları basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin İsrail’in Gazze’ye yönelik dünkü saldırıları ile Batı Şeria’da Yahudi yerleşim yerlerini meşrulaştıran bir kanunun dün gece Korsan İsrail Parlamentosundan geçerek yasalaştığının hatırlatması ve değerlendirmesini sorması üzerine Bakan Avcı, “Gazze’ye ilişkin, Hamas tarafının ben Tel Aviv’deyken böyle bir şeye kalkışacağına ihtimal vermiyorum. Tabii Türkiye’ye döndükten sonra bunun aslını, esasını, ayrıntılarını öğrenme şansımız olacak ama şunu söyleyeyim, biz bu tür şeyler olmasın diye bugün de buradayız.” diye konuştu.

Yüksek Mahkemenin Kararından Ümitliyim

Turizmin artık turizmden fazla bir şey olduğunu ve bölge halkları arasındaki barışın da en önemli zeminlerinden birini oluşturduğunu belirten Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla, inşallah bu münasebetlerin sadece İsrail-Türkiye arasında değil tüm bölge halkları arasında bu zeminde gelişmesiyle bölgenin refahına ve istikrarına ciddi katkıları olacağına inanıyoruz. Bugün attığımız adımın da buna başlangıç olmasını diliyoruz. Yerleşim yerleri konusunda parlamentoda kabul edilen yasayla ilgili olarak İsrail’in içinde de bildiğim kadarıyla sanırım muhalefet söz konusu. Herhalde yüksek mahkemeye gidecek gibi görünüyor. Benim izleyebildiğim kadarıyla. Daha fazla hükümet ile yüksek mahkemenin arasına girmek istemem ama ben bu konuda yüksek mahkemenin doğru karar vereceğini ve uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir karar vereceğini zannediyorum, ümit ediyorum.”

Türkiye’de çok sayıda Sinagog bulunduğunun hatırlatılması üzerine Avcı, hem Türkiye’de Yahudi cemaatini ilgilendiren tarihi alan ve yapılarla ilgili hem de buradaki Osmanlı’ya ait binalarla ilgili hassasiyetin karşılıklı olarak paylaşıldığını dile getirdi. Bunların da karşılıklı anlayış ve barışa hizmet edeceğine inandığını ifade eden Bakan Avcı, Kültür Bakanı olarak da ilişkilerin geleceğinden ümitli olduğunu dile getirdi.