MESCİDİ AKSA’nın Hemen Yanına SİNAGOG Yapıyorlar…

Kudüs Yüksek İslam Heyeti, işgalci İsrail’in işgal altındaki Kudüs’ün Eski Şehir beldesinde yer alan Mescid-i Aksa’nın batı duvarı olan Burak (Ağlama) Duvarı’nın yanında yeni bir sinagogun da içinde olduğu bir siteyi inşa etme planına sert tepki gösterdi.

Heyetten yapılan açıklamada, “İşgalci İsrail makamlarının işgal altındaki Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik girişimleri asılsızdır. Nitekim Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) ve uluslararası sözleşmelere göre Kudüs işgal altındadır. Dolayısıyla, işgalci İsrail’in Kudüs’teki kutsallara yönelik uygulamaları geçersizdir.” denildi.

Açıklamada ayrıca, “İşgalci İsrail’in Mescid-i Aksa’nın batı duvarı olan Burak (Ağlama) Duvarı’nda yeni sinagog inşa etme girişimi, Kudüs İslami Vakıflarına açıkça bir saldırıdır, çünkü Mescid-i Aksa’nın üzerinde bulunduğu arazi bir vakıf arazisidir ve Burak Duvarı da bu arazinin bir parçasıdır” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan, yapılan açıklamada, işgalci İsrail’in Kudüs’te teleferik inşası projesini hayata geçirmeye çalışmasına da sert tepki gösterildi.

Açıklamada, “İsrail hükümetinin, işgal altındaki Kudüs’ün Eski Şehir beldesinde hayata geçirmeye çalıştığı teleferik projesi de Mescid-i Aksa ve Kudüs’ün Eski Şehir beldesinde bulunan Rahmet Mezarlığı’nın statüsünü değiştirmeye yönelik bir projedir.” denildi.

Filistinlilerin tepkilerine rağmen işgal altındaki Kudüs’te teleferik inşası projesini hayata geçirmeye çalışan işgalci İsrail hükümeti, projeyi İsrail Altyapı Ulusal Komitesi’ne sevk etmişti.

Zeytin Dağı’ndan başlayarak Mescid-i Aksa’nın sınırları yakınından geçecek teleferik projesinin, İsrail Altyapı Ulusal Komitesi’ne nakledildiği, bunun projenin hayata geçirilmesi yönünde önemli bir adım olduğu belirtilmişti.

Proje önce komite tarafından itirazlara açılıp değerlendirilecek, kabul edilmesi halinde onay için hükümete gönderilecek. Hükümetin de tasarıyı nihai olarak onaylamasının ardından çalışmalara başlanması ve 2 yıl içinde inşanın tamamlanması öngörülüyor.