Kıbrıs’ta İSRAİL ve TÜRKİYE’den Karşılıklı Tatbikat

Haaretz’in karşılıklı askeri tatbikatlar nedeniyle iki ülke arasında gerginlik bulunduğu iddiasına İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yorum yapılmadı.

Girne’deki St. Hilarion bölgesinde gerçekleştirilen tatbikatın İsrail’de rahatsızlık yarattığı ifade ediliyor.

GÖZAT  BDS: Türkiye İsrail'in HIRSIZLIĞINA ORTAK OLMASIN

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, “Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı”nın, kara ve deniz olmak üzere iki safhada ve üç senaryoya dayanılarak icra edileceğini aktarmıştı. Kara tatbikatının ardından Gazimağusa açıklarında ise deniz de bir tatbikat gerçekleştiriliyor.

İsrail De Tatbikat Yapmıştı 

Türkiye ile ilişkilerin gerginleşmesinin ardından yakınlaşan İsrail ile Kıbrıs Rum yönetimi, ilk kez ortak kara tatbikatı düzenlemişti. Kıbrıs Rum topraklarında bugün başlayacak 4 günlük tatbikata İsrail’den 400 komando katılmıştı.
GÖZAT  Siyonist İsrail Heyeti TÜRKİYE'YE GELİYOR

Komandolar, ‘işgal edilen köyleri’ savaş helikopterleri desteğinde düşman kuvvetlerden kurtaracak. Klasik Rum tatbikatlarında, düşman ya da işgal kuvvetleri tanımı Türk ordusunu anlatıyor.

Siyonist İsrail tatbikatlarında ise düşman kuvvetleri genellikle Hizbullah gibi Ortadoğu’daki örgütler kastediliyor.

GÖZAT  Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Hamas'a Silah Bırakması İçin Baskı Yaptık

4 Ayda 3 Tatbikat

Kıbrıs Rum yönetimi ile İsrail arasındaki ilişkiler, 2011’deki kanlı Mavi Marmara baskının ardından gelişti. Türkiye ile askeri işbirliği kesilen İsrail, bugüne kadar Kıbrıs Rum yönetiminde deniz ve hava tatbikatlarında yer aldı.

İsrail savaş uçakları mart ayında Rum yönetimi hava sahasında tatbikat düzenlerken, geçen ay da Rumların denizde arama kurtarma tatbikatına gözlemci gönderdi.