İsrailli Diplomat: GAP Projesi İle Suriye ve Irak’a Baskı Kurduk

Siyonist İsrail’in eski diplomatlarından Yuval Rotem, Türkiye ve GAP projesi hakkında önemli ifşaatlarda bulundu.

Faslı Yahudi Yazar Nicole el-Grissy, Yuval Rotem ile Türkiye hakkında yaptığı söyleşinin detaylarını Les Moutons Enragés sitesindeki yazısında paylaştı.

Yayınlanan makalede Yuval Rotem İsrail’in Güneydoğu Anadolu Projesi’ndeki (GAP) rolü de dahil olmak üzere İsrail-Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yol açan medya ve kamuya açıklanmamış nedenlerin bulunduğunu belirtti.

Rotem, İsrail’in Güneydoğu Anadolu Projesi’ndeki rolü ve Irak’ın karşılaşması muhtemel krizler hakkında kendisine yöneltilen bir başka soruya da yanıt olarak, GAP gibi büyük bir projenin başta baraj inşaatı ve su endüstrisi olmak üzere kendilerinin çeşitli alanlardaki uzmanlığına ihtiyaç duyduğunu ve bu sebeple bu alanda rollerinin önemli olduğunu vurguladı.

Rotem, İsrail’in bu dev GAP projesine katkısının sadece kendi ekonomisi için gerekli olmadığını, aynı zamanda İsrail’in Türkiye’deki müttefikleriyle müzakereler yoluyla birçok stratejik hedefe ulaşmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Irak ve Suriye’nin Dicle ve Fırat nehirlerinin sularını kontrol etmesinin İsrail’in çıkarlarına ters olduğuna hiç şüphe yoktur:

“Irak ve Suriye üzerinde baskı kurmanın bir yolunu bulmak zorundayız ve bu sebeple her iki ülkenin de su güvenliğini kontrol etmekten başka iyi bir yol yok. İki nehri kontrol etmenin de en iyi yolu baraj yapmaktır ve biz Türkiye’de bunu yaptık.”

Yazının Kaynağı:

=> Senior Israeli Diplomat Yuval Rotem Explains Israel’s Bright Relations with Turkey