İsrail’e Yakınlaşma Yarışı – Sırada Mısır ve BAE…

Siyonist İsrail, Mısır ve BAE arasında dün Mısır’da gizlice bir üçlü zirve gerçekleştirildi. Kamuoyuna duyurulmadan yapılan zirvenin, ABD Başkanı Biden’a İran’dan dolayı duyulan ortak öfkeden kaynaklandığı belirtildi. 

İsrail basını İsrail, Mısır ve BAE arasında Mısır’da dün gizlice gerçekleştirilen zirveyi duyurdu. İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in Pazartesi günü Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüşmesi, Siyonist medyaya göre İran’a karşı birleşik bir koalisyon kurma çabasıydı. Toplantının, Viyana’daki nükleer anlaşma müzakereleriyle ilgili koordine edildiği öne sürüldü.

Üst düzey bir İsrail hükümet yetkilisi ayrıca, İsrail Hayom gazetesine, üçlü zirvenin son birkaç gün içinde gizlice planlandığını söyledi.

Toplantının resmiyette, Şarm eş-Şeyh ile Ben-Gurion Uluslararası Havalimanı arasındaki uçuşların yenilenmesine işaret etmesi planlanıyordu, ancak Siyonist yetkiliye göre, toplantının gerçek nedeni, her üç tarafın da ABD’nin nükleer müzakereler konusundaki tutumuna duydukları öfkeydi.

Haaretz gazetesinde yer alan bir habere göre zirve, aralarında Mısır ve Körfez ülkeleri ile Türkiye’nin de bulunduğu, İran’a karşı birlikte duracak ülkelerin ABD desteğiyle koalisyon kurma çabalarının bir parçası olarak toplandı. Ayrıca İsrail’in, BAE ve Suudi Arabistan’ı Rus petrolünü dengelemek için petrol üretimini artırmaya ikna etmekle ilgilendiğini bildirdi. 

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise, Sisi’nin Mısır’ın Körfez’deki güvenliğe olan bağlılığını ve “onu istikrarsızlaştırmaya çalışan her türlü uygulamayı reddettiğini” vurguladığı bildirildi.

Öte yandan İsrail’in, Rusya-Ukrayna ihtilafı sürecinde alternatif buğday kaynakları bulma konusunda Mısır’a yardım etmekle de ilgilendiği öne sürüldü.

Abu Dabi veliaht prensi Muhammed bin Zayid ise ikili ilişkileri ve bölgesel ve uluslararası gelişmeleri tartışmak için Sisi ile bir araya geldiğini; Mısır ve BAE’nin koordinasyonu sürdüreceklerini; yeni küresel zorluklar konusunda birbirleriyle istişare edeceklerini ve ülkelerinin çıkarlarını güvence altına almak için birlikte çalışacaklarını söyledi.

Bin Zayid, Mısır’a gelmeden önce geçen hafta Abu Dabi’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya gelmiş ve bu toplantı da ABD’nin kınamasına neden olmuştu.