İSRAİL’den ABD’ye Kariş Gaz Sahası İçin Çağrı

Yerel basındaki haberlere göre, Siyonist rejiminin geçici Başbakanı Yair Lapid, Lübnan ile işgal altındaki bölgeler arasındaki deniz sınırlarının çizilmesine yönelik dolaylı müzakerelerden sorumlu ABD enerji elçisi Amos Hochstein’a, Beyrut ile bir an önce anlaşmaya varılmasını istediğini söyledi. 

ABD merkezli Axios konuşan iki İsrailli yetkili, Lapid’in ABD Başkanı Joe Biden ile geçen hafta yaptığı ikili görüşmenin oturum arasında Hochstein’a “bir anlaşma üzerinde mümkün olan en kısa sürede anlaşmaya varılmasını istediğini” söyledi.

Axios’un raporuna göre, Orta Doğu gezisi sırasında Biden’a eşlik eden Hochstein, İsrail Başbakanı ve diğer İsrailli yetkililere yakın gelecekte bir anlaşma şansı konusunda iyimser olduğunu söyledi. ABD’li yetkili ayrıca İsrail ve Lübnanlı yetkililere Eylül ayına kadar bir anlaşma istediğini iletti.

İsrailli yetkililer, ABD enerji elçisi Amos Hochstein’in deniz sınırları belirleme dosyasıyla ilgili yeni bir müzakere turu için önümüzdeki iki hafta içinde Beyrut’a gelmesini bekliyor.

ABD Lübnan’ı deniz hakları üzerinden tehdit etti

Öte yandan Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, dün Amerikan Görev Gücü heyetine başkanlık eden Edward Gabriel ile bir araya geldi.

Toplantıdan sonra basına açıklama yapan Gabriel, Lübnan’a Kariş gaz sahasındaki varlıkları üzerinden dikkat çekici uyarılarda bulundu.

Müzakerelere başladıktan sonra bir anlaşmaya varılması gerektiğini belirten Gabriel, Lübnan’ın gaz kaynaklarını çıkarmak için küçük bir şansı olduğunu aksi takdirde deniz gazını onlarca yıl çıkaramayacağını söyledi.

Lübnan yönetimi, tüm deniz haklarını elde etmekte ısrar ettiğini her defasında dile getiriyor. Diğer yanda Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, yaptığı açıklamada ABD ve İsrail’i tehdit ederek, Lübnan’ın deniz kaynaklarını çıkarması konusunda bir engel oluşturmaları halinde, hiçbirinin gaz ve petrol çıkaramayacağı konusunda uyardı.

Seyyid Nasrallah televizyonda yaptığı bir konuşmada, Hizbullah askeri güçlerinin işgal altındaki Filistin kıyılarındaki tüm Siyonist platformları izlediğini belirterek, Direniş’in düşmana saldırmak ve Lübnan’ın haklarını güvence altına almak için kara, deniz veya hava yeteneklerine başvurabileceğini de sözlerine ekledi.