İsrail’den Siyonist Yasa: YAHUDİ ULUS DEVLETİ

İsrail Parlamentosu Yasama Komisyonu daha önce de gündeme gelen ancak koalisyon ortakları arasında tartışmaya neden olarak kabul görmeyen “Yahudi Ulus Devleti” yasa tasarısını onayladı.

İsrail devletinde “kendi kaderini tayin etme hakkını sadece Yahudilere has kılan” ve İsrail’i “tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet” olarak tanımlayan bu tasarının yasalaşarak yürürlüğe girebilmesi için parlamentodan üç kez oylanıp kabul edilmesi gerekiyor.

GÖZAT  ORTODOKS YAHUDİLERDEN İsrail Ezan Yasağına Tepki

Tasarının yasalaşması halinde İsrail’in resmi dili sadece İbranice olacak ve Arapça kendisine tanınan mevcut özel statüsünü yitirecek. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun desteklediği söz konusu tasarı 2015’te de gündeme gelmiş ancak koalisyon ortaklarının itiraz emesi üzerine yasama komisyonunun gündemine alınmamıştı.

“Bu Yasa Araplar’a Savaş İlanıdır”

Öte yandan parlamentoda 13 milletvekili ile temsil edilen Ortak Arap Listesi, tasarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak bunun ülkedeki Arap vatandaşlara “savaş açmak” anlamına geldiğini belirtti.

GÖZAT  Hamas: Ezanımızı CANLARIMIZLA SAVUNACAĞIZ

Açıklamada,“İsrail hükümetinin desteklediği Yahudi Ulus Devleti tasarısı ülkedeki Arap vatandaşların konumlarına ve haklarına savaş açmak anlamına gelmektedir. Bu tasarısı iki farklı vatandaş modeli oluşturarak ırkçılığı, ayrımcılığı yasal hale getiriyor. Bu tasarı (Güney Afrika’daki ırkçı) Aparteid rejimi kanunlarından alıntıdır.” ifadelerine yer verildi.

Yaklaşık 8 milyon nüfuslu İsrail’de yaşayan vatandaşların yüzde yirmisini İsrail vatandaşı Araplar oluşturuyor.