İSRAİL Korktu – HAYFA Amonyak Tesisi Taşınıyor!

Hayfa Kimya Endüstrisi Şirketi, Filistin’in güneyinde yer alan Nakab çölünde yeni bir tesis kurarak Hayfa’daki amonyak tanklarının o bölgeye taşınması kararını aldı.

Son günlerde İsrail’de amonyak tanklarının Hayfa limanından Filistin’in güneyine taşınması yönündeki açıklamalar  bir kez daha gündeme oturdu. 

Bu yüzden Hayfa Kimya Endüstrisi Şirketi tesisi Nakab / Rotam’a taşıma kararı aldı. 

Son yıllarda Lübnan Hizbullah’ı Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah’ın Hayfa amonyak tanklarını hedef alan tehditlerinin ardından,  İsrail basının tabiri ile İsrail için bir güvenlik belasına dönüşen ve her an patlamaya hazır atom bombası ya da saatli bomba olarak tabir edilen tesisi tahliye etme kararı alındı. 

İsrail Defence sitesinin haberine göre, İsrail Yüksek Mahkemesi Hayfa Kimya Anonim Şirketini üretimi azaltmaya ve bazı tankları da durdurmaya mahkum etti. 

Tel Aviv’deki üst düzey siyasi ve ekonomik kaynaklar son zamanlarda  Hayfa Kimya Endüstrisi Şirketinin Rotam’da yeni bir fabrikanın yapımına başladığını duyurdu. Verilere göre kurulan bu yeni tesis 4 ton amonyak üretme kapasitesine sahip. 

Seyyid Hasan Nasrallah’ın Hayfa sahillerinde bulunan tankları hedef alan tehditlerinin Siyonistler için endişe verici bir güvenlik sorununa dönüştüğünü söyleyebiliriz. Hatta Hayfa sakinleri Seyyid’in  tehditlerini birer birer  gerçekleştirdiğini bildiklerinden korku ve vahşet içerisinde yaşıyorlar. 

Hayfa belediyesi eski başkanı Yuna Yahof birkaç gün önce İsrail televizyonunda şunları söyledi: Seyyid Hasan Nasrallah’ın Hayfa körfezindeki amonyak tanklarına yönelik yaptığı tehditler gerçekleştiği anda İsrail’de  telafisi mümkün olmayan çok ciddi can ve mal kayıpları olacaktır. Üzülerek söylemeliyim ki ben Seyyid Hasan Nasrallah’ın sözlerine inanıyorum ve O her ne söylediyse yüzde yüz gerçekleştiriyor. Bu nedenle  Binyamin Netanyahu söylenenleri ciddiye alarak sorumluluğunu yerine getirmeli. 

İsrail televizyonu da Seyyid Hasan Nasrallah’ın tehditlerine dikkat çekerek, Nasrallah’ın İsrail in korktuğu bir meseleyi ele aldığını vurguladı. Buna karşılık İsrail devletinin de tankların taşınması vaadini ciddiyetle gerçekleştirmesini istedi. 

Siyonist kaynakların raporuna göre, Nakab çölünde yeni amonyak tanklarının kurulmasına başlanılmasına rağmen Netanyahu ile ilgili eleştiriler devam ediyor. Siyonist çevreler Netanyahu’yu Hayfa sakinlerinin  menfaatlerini düşünmek yerine İsrailli tüccar ve yatırımcıların menfaatini düşünmekle suçluyor.

Bazı kaynakların bildirdiğine göre, Netanyahu tarafından görevlendirilen temsilciler  Hayfa Kimya anonim şirketinden faydalanabilmek için birkaç defa girişimde bulundular.