İsrail: İznimiz Olmadan Abbas Güçleri Bir Şey Yapamaz

İbranice yayın yapan bir televizyon kanalı, Siyonist İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki birimlerine, güvenlik koordinasyonu olmadan Filistin güvenlik görevlilerinin hareket etmesini engellemelerine yönelik talimat verdiğini duyurdu.

İsrail’in İbranice yayın yapan “Kan 11” isimli televizyon kanalı, Filistin Yönetimi’nin son zamanlarda aldığı güvenlik koordinasyonunu askıya alma kararı mukabilinde İsrail’in ilgili makamlarının böyle bir karar aldığını belirleterek, alınan kararın uygulamaya başlandığını ve bu bağlamda dün bir Filistin güvenlik aracının durdurulup arama sonucu araçtakilerin silah taşımadıklarının anlaşılması ezireni serbest bırakıldıklarını bildirdi.

İlgili haberde, İsrail’in, işgal askerleri ve polis devriyeleri eşliğinde koordineli olarak çıkan Ramallah Yönetimi Başkanının konvoyuyla nasıl başa çıkılacağı konusunda hala kararsız olduğuna dikkat çekildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993’te imzalanan Oslo Anlaşması’nda yer alan maddelerden biri, Filistin güvenlik birimleri ile İsrail arasındaki güvenlik koordinasyonu, Filistin güvenlik birimleri ile İsrail arasında bilgi alışverişinde bulunulmasını öngörüyor.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun (KAN) adı açıklanmayan bir Filistinli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile iletişimden sorumlu Filistin Sivil İşler Genel Kurulu Başkanı Hüseyin eş-Şeyh ve İstihbarat Başkanı Macid Ferec’e Tel Aviv’le iletişimi derhal durdurma talimatı vermişti.

Filistin’in üst düzey yetkilileriyle İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak planlarına karşı atılacak adımları görüşmek üzere daha önce Ramallah’ta bir araya gelen Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, “Filistin, Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail ve ABD ile yapılan güvenlik anlaşmasının da dahil olduğu hiçbir anlaşma ve mutabakata bağlı kalmayacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.