İsrail, 2015’ten Beri 9 Bin Filistinli Çocuğu Tutukladı

Filistin Esir Kulübü, 5 Nisan tarihine tekabül eden Filistin Çocuk Günü’nün arefesinde, işgal güçlerinin Filistinli çocuklara yönelik zulümleri hakkında yayınladığı raporda İsrail işgal yönetiminin 2015 yılından Mart 2022’nin sonuna kadar geçen süre içinde toplam dokuz bin Filistinli çocuğu esir ettiğini dile getirdi. 

Filistin Esir Kulübü, Filistin Çocuk Günü münasebetiyle bugünden yayınladığı raporda, halen işgal rejiminin zindanlarında ergenlik yaşının altında 160 Filistin çocuk esirin bulunduğuna dikkat çekti. Bunların işgal rejiminin Ofer, Damon ve Mecdu cezaevlerinde tutulduğu belirtildi. 

Rapora göre işgal güçlerinin, 2000 yılının Eylül ayının sonunda patlak veren Aksa İntifadası’nın başlamasından bu yana tutukladığı, 18 yaşın altındaki Filistinli sayısı ise 19 bini buldu. Bunların içinde 10 yaşın altında çocuklar da var. 

Esir Kulübü yaptığı açıklamada, çocukların esir edilmesinin işgal rejiminin değişmeyen politikalarından biri olduğuna ve çocukların genellikle, yahudileştirme faaliyeti çerçevesinde inşa edilen yerleşim merkezlerine yakın köylere, kasabalara, beldelere veya mülteci kamplarına ya da işgal altındaki Kudüs’ün mahallelerine yapılan baskınlarda esir edildiğine dikkat çekti. Açıklamada en fazla çocuğun Kudüs’teki evlere yapılan baskınlarda esir edildiği belirtildi.

Esir Kulübü’nün raporunda işgal güçlerinin çocuk esirlere, sorgulama esnasında işkence etmelerinin ayrıntıları ve başvurulan işkence yöntemleri hakkında da bilgi verildi. Siyonist işgal rejiminin yasaları, Şabak elemanlarına, çocuklar da dahil olmak üzere Filistinli tutuklulara sorgulama esnasında işkence yetkisi veriyor.