İran’a Karşı Arap-İsrail İttifakı Atılımı

İşgal rejimi İsrail ile bazı Arap ülkelerinin orduları arasında benzeri görülmemiş bir bölgesel savunma ittifakının kurulduğu bildirildi. 

İsrail 13 televizyonu, son aylarda İsrail ordusu ile Ortadoğu’daki bazı Arap ülkelerinin orduları arasında eşi görülmemiş bir bölgesel savunma ittifakının geliştiğini aktardı.

Russia Today’ın haberine göre, İsrail’in 13 televizyonunun haberinde, İsrail ile Arap ülkelerinin orduları arasındaki ittifakın uzak bölgelerde ortak tatbikatlar ve olası bir saldırıda ortak savunma hareketi hazırlıkları yaptığı bildirildi.

Haberde, ittifakın başta İran ve uzantılarının yanı sıra Yemen, Suriye, ve Irak’tan gelebilecek tehditlere karşı koyma bakımından bir ilk olarak görüldüğünün altı çizildi.

Haberde, siyasi kademe tarafından yönlendirilen programın, İsrail Hava Kuvvetleri ve İsrail Hava Kuvvetleri’nin emekli komutanı Amikam Norkin tarafından yönetildiği ifade edildi.

İttifakın birkaç yıl önce farklı askeri güçler ve İsrail ordusu arasında cereyan eden kurgusal faaliyetlerle pratikte yeni bir Ortadoğu yarattığına dikkat çekilen haberde, “Bu nedenle, İsrail Hava Kuvvetleri, artık komşu ve barış anlaşması imzalayan ülkelerin ordularının ABD tarafından üretilen gelişmiş savaş uçaklarıyla silahlanmasına karşı çıkmıyor. Şu anda Arap ordularının geri kalanı üzerinde niteliksel üstünlüğünü korumak isteniyor” denildi.

Haberde ayrıca, İsrail’in, kurulmakta olan koalisyondaki ortaklarını zor durumda bırakmamak için faaliyetlerin çoğunu gizli olarak sürdürmeyi tercih ettiği bilgisine yer verildi.

Haberde, “Koalisyondaki tüm tarafların temel ortak çıkarları İran nükleer programını durdurmaktır. Ancak bundan daha acil ve ciddi endişeler, İran Devrim Muhafızları’nın neredeyse her ay Suudi Arabistan ve BAE’deki hedeflere yönelik Yemen’deki Husiler gibi İran destekli aktörlerin eliyle gerçekleştirdikleri saldırılarla ilgilidir. Bu adım, İsrail Hava Kuvvetleri’nin sınırlarından uzaktaki tehditleri engellemesine izin verecek ve bu İsrail’in stratejik etkinliğini artıracaktır” denildi.