İRAN ve TÜRKİYE Cumhurbaşkanları KUDÜS’ü Görüştü

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Türkiye cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde,  Kudüs’ü Filistin’in ayrılmaz bir parçası olarak nitelendirip ABD’nin Büyükelçiliği’ni bu kente taşımasını şiddetli şekilde eleştirerek tüm Müslüman ülkelerinin hep birlikte bu girişime karşı direnmesini istedi.

Ruhani, Türkiye Cumhurbaşkanı’nı gerçekleştirdiği telefon bağlantısından dolayı takdir ederek, şöyle dedi: ”Halihazırda İslam dünyasının ilk meselesi Filistin, Kudüs ve Siyonist Rejim İsrail’e karşılık vermektir. Bu yüzden de tüm İslam dünyasının sözü geçen yasadışı girişimlere karşı birleşmesini talep ediyorum.”

Görüşmede, Kudüs’ü ırkçı  İsrail’in başkenti olarak tanıma girişiminin, Ortadoğu’da barış sürecini sekteye uğratacağına dikkati çeken Erdoğan, bölgede barış ve istikrar için 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin vücut bulmasının şart olduğunu vurguladı.

İsrail’in 1980’de aldığı Kudüs’ü ilhak kararının, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler tarafından reddedildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlar için de kutsal bir şehir olan Kudüs’ün, İslam ülkeleri için son derece hassas bir mesele olduğuna işaret etti.

Görüşmede, Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik her teşebbüsün İslam dünyasından tepki göreceği, barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüştüğü liderlere, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak 13 Aralık’ta İstanbul’da Olağanüstü İslam Zirvesi düzenleyeceğini de belirtti.​