İran Savunma Bakanı General Emir Hatemi bugün Türkiye Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile telefonla yaptığı görüşmede, ABD’nin Kudüs kararının Washington’un Irak ve Suriye’deki yenilgileri ve Irak Kürt bölgesinde ve Lübnan’ın yasal hükümetinin başbakanını istifaya zorlamaktaki başarısızlıklarının ardından alındığına dikkat çekerek, bunun ABD’nin çaresizliğini gösterdiğini vurguladı.
İran Savunma Bakanı, ABD Başkanı Trump’ın bu ülkenin büyükelçiliğini Kudüs-i Şerif’e taşıma kararını, sorumsuzca ve Siyonist rejimin işgalci yaklaşımını takviye eden bir politika olduğunu ifade etti.
Komutan Hatemi, IŞİD’in yok edilmesini Türkiye halkı ve hükümetine kutlayarak, IŞİD’in yok edilmesinin bölgesel işbirliğinin örneklerinden ve İran, Türkiye ve Rusya’nın üçlü işbirliğinin sonucu olduğunu, bu önemli olayın Siyonistler ve ABD yönetimini perişan ettiğini belirtti.
İran Savunma Bakanı Yemen’de işlenen cinayetlere de dikkat çekerek, Yemen halkının acımasızca katliam edilmesini insanlığa karşı işlenmiş kelimenin tam anlamıyla bir felaket olduğunu, uluslararası camia ve İslam ülkelerinin mazlum Yemen halkının bombalanması ve bu ülkeye uygulanan ablukanın son bulmasını daha fazla hassasiyetle takip etmeleri gerektiğini ifade etti.
General Hatemi ayrıca, İran ve Türkiye’nin savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yaparak, iki ülkenin askeriye, savunma sanayii ve savunma-güvenlik kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla araştırma ve eğitim deneyimlerinin paylaşımı ile ilgili işbirliğinin arttırılmasını memnuniyetle karşıladı.
Telefon görüşmesinde Türkiye Savunma Bakanı Nurettin Canikli de, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İşgal rejimi İsrail’in başkenti olarak tanımasını büyük hata olarak niteledi, bu kararın dünyada hiçbir Müslüman tarafından kabul edilir olmadığını kaydetti.
Canikli ayrıca, İran ve Türkiye’nin ortak noktalarına temasla, bölgedeki son gelişmelerin İran ve Türkiye’nin işbirliğinin önemini daha da arttırdığını, hiçbir gücün iki milletin dostluk ve kardeşliği üzerinde olumsuz etki bırakamayacağını vurguladı.