İRAN: FİLİSTİN’e Destek Bizim İçin ONUR!

İran Dini Lideri Ayetullah Hamenei, İmam Humeyni’nin (ra) 29. vefat yıl dönümü için Tahran’da İmam Humeyni Hareminde düzenlenen törende, halka hitap etti.

İslam inkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei; İmam Humeyni’nin İslam’ın sarsılmaz bir kalesi olduğunu belirterek; “Ölümünün ardından 30 yıl geçmesine rağmen hala onu anmakta ve onun ortaya koyduğu değerleri yaşatmaktayız” ifadesini kullandı.

Ayetullah Hamenei, İmam Humeyni’nin ölüm yıl dönümünün İmam Ali’nin (as) şehadeti ile aynı günlere denk gelmesi nedeniyle, İmam Humeyni’nin İmam Ali (as) ile benzerliklerine işaret ederek; “İmam’ın ortaya koyduğu değerleri daha net ve iyi anlayabilmek için onun İmam Ali (as) ile benzerliklerine de işaret etmemiz faydalıdır. Bu özellikleri azim, mücadele, letafet ve izzet olarak sıralayabiliriz ki bu özellikleri İmam Ali de en açık bir şekilde görülmekteydi.” dedi.

İslam İnkılabı Rehberi, “Bu benzerliklerden biri de zalimler ve kötülüklere karşı “güçlü duruş” sergilemektir. İmam Humeyni, Şah rejiminin karşısında sert bir kaya gibi durdu. ABD’nin karşısında da dağ gibi. Devrik Saddam rejiminin dayattığı 8 yıllık savaşta, iç provokasyonlar ve tehditlerin karşısında bile dimdik durdu. İmam Humeyni’nin dileklerinin birçoğu vefatından sonra gerçekleşti. Yurt dışına bağlılığın kesilmesi, ülkenin bilimsel, teknolojik ve siyasi alanlarda ilerlemesiyle birlikte Batı Asya ve Kuzey Afrika’da İran İslam Cumhuriyeti’nin etkin varlığının artması İmam Humeyni’nin vefatının ardından gerçekleşti. Elde edilen bu kazanımlar İmam’ın belirlediği yoldur.” ifadelerini kullandı.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, “Düşmanların planını tam olarak biliyoruz, bunu halkımıza açıklayacağız. Tabi ki aziz halkımız kendileri de bunları bilir ve fark eder. Düşmanların bugünkü planı, Ekonomik ve psikolojik baskının yanında pratik bir baskı uygulamaktır.”

Düşmanların İran’ın güçlü yönlerini sorun gibi göstermeye çalıştığını belirten Ayetullah Hamenei, şunları söyledi: “Buna örnek füze meselesidir. Çeşitli füzelerimiz ülkemizin güvenliğini sağlamaktadır. Kutsal savunma döneminde; savunma ve füze gücünden yoksun olduğumuz için sınır kentlerinin gece gündüz ateş altındaydı fakat günümüzde genç uzmanların iradesi ve çalışmaları sayesinde İran bölgenin birinci füze gücüdür. Düşman bir füze fırlattığında 10 tane kendisine fırlatılacağını biliyor. Füzelerimiz güvenlik ve güç kaynağımızdır. Düşman bunun üzerinde durmakta ve maalesef içeride de bazıları düşmanla aynı sözleri söylemektedir.”

İslam İnkılabı Rehberi; düşmanın psikolojik operasyonlarla bu güç noktasına yoğunlaştığına işaretle, psikolojik savaşla bizim mili iktidar unsurlarımızdan vazgeçmemizi, böylece yabancıların; ülkeye, millete ve geleceğe daha kolay sulta kurmalarını sağlamaya çalıştığını fakat İran halkının bu harekete karşı direndiğini söyledi.

Ayetullah Hamanei konuşmasının devamında; “Bazıları, kusurlu nükleer anlaşmayı İran’a dayatmak istiyor. Bazıları da içeride bunun reklamını yapıyor ve eğer anlaşma sağlanmazsa savaşın çıkacağını öne sürüyorlar, bunları diyenler yalan konuşuyorlar. Bazı Avrupalı ülkelerin sözlerinden; İran milletinin yaptırımları kabul etmesini, ülkenin gelecekteki kesin ihtiyaçlarından olan nükleer faaliyetten vaz geçmesini ve onların da bu kısıtlamalara devam etmek istedikleri anlaşılıyor. Bu devletlere sesleniyorum, Boş hayalleriniz gerçekleşmeyecek. İran halkı ve hükümeti yaptırmaları nükleer kısıtlamalarla birlikte kabul etmeyecektir.” dedi.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei; Nükleer anlaşmayla santrifüj sayısının düşürülmesine dikkati çekerek şöyle konuştu: İran Atom Enerjisi Kurumu, şimdilik nükleer anlaşma kapsamında kalarak, 190 bin SWU’ya ulaşmak için gereken hazırlıklara başlamalıdır ve bunun için de Cumhurbaşkanı gereğini yapmalıdır.

“Uluslararası adalet talebi” ve mazlum milletleri desteklemenin, İslam cumhuriyeti nizamının diğer güç noktalarından biri olduğuna değinen Ayetullah Hamenei; “Filistin’e ve Siyonist rejime karşı direniş güçlerine desteğin sağlanması ayrıca bölge ülkelerin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü savunması, İslam Cumhuriyetinin haysiyeti sayılırken, düşman bu hareketi “İran’ın bölgedeki müdahalesi” başlığı altında sorun oluşturan bir konuya dönüştürmeye çalışıyor.” dedi.

İslam İnkılabı Rehberi ayrıca halkın her zaman sahnede hazır olmalarının büyük önem taşıdığına da işaretle, bu hafta Cuma gününün Dünya Kudüs Günü olduğunu belirterek, “İlahi fazl ve halkın Kudüs günündeki etkinliklere coşkulu katılımı bereketi ile bu yıl Dünya Kudüs Günü önceki yıllara nazaran daha güçlü ve coşkulu düzenlenecektir.” ifadesini kullandı.

Ayetullah Hamanei, Arap gençlere hitaben; “Kendi geleceğinizi kontrol edebilmek için eyleme geçmeli ve inisiyatifi ele almalısınız. Kendinizi ülkelerinizin bağımsızlığı, ilerlemesi ve hürriyeti için hazırlamalısınız. Bazı bölge ülkeleri kendi halklarının düşmanı gibi hareket ediyor. Ezilen ulusları ve bölgedeki derniş güçlerini desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.