Konuyla ilgili ortak bildiri yayınlayan müesseseler, Gazze Şeridi’nde ekonominin çökmesinin tamamen İsrail’in kontrolündeki Kerem Ebu Salim Kapısıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekti.
İşgal yönetimi 9 Temmuz’dan itibaren Kerem Ebu Salim Kapısından giren mallara kısıtlama getirdi ve sadece zorunlu gıda ve ilaçla sınırladı, Gazze Şeridi’nden Batı Yaka piyasasına mal çıkışını ise tamamen durdurdu.
İşgal rejimi yüksek mahkemesine yapılan başvuruda, İsrail’in uyguladığı kısıtlamaların Gazze Şeridi’nde temel ihtiyaç mallarında eksikliğe sebep olduğu ve başta özel sektör olmak üzere her alanda ekonomiye büyük zarar verdiği belirtildi.
Başvuruda ayrıca işgal rejiminin kısıtlamalarının Gazze Şeridi’nde zaten yüksek olan fakirlik ve işsizlik oranını daha da yükselteceği ve halen Gazze halkının yüzde 80’inin fakirlik sınırı altında yaşadığı hatırlatıldı.
İşgal yönetiminin kısıtlamaların Hamas’a baskı amacıyla Gazze Şeridi’ndeki masum sivilleri cezalandırmak olduğunu açıkça ifade ettiği kaydedilen başvuruda kontrolleri altında olmayan faaliyetler dolayısıyla sivillerin cezalandırılmalarının gayri insani ve gayri ahlaki olduğuna işaret edildi.
İşgal rejimi yüksek mahkemesine başvuran müesseselerin Gisha Derneği, Kişi Hakları Derneği, HaMoked Kişi Haklarını Savunma Merkezi, Gazze’den El-Mizan İnsan Hakları Merkezi, Adalet Merkezi ve İnsan Hakları İçin Doktorlar Merkezi olduğu bildirildi.