Hamas’tan Sierra Leone’ya Kudüs Tepkisi

Hamas sözcülerinden Abdüllatif Kanua, Sierra Leone Cumhurbaşkanlığından yapılan ve büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımaya hazır olduğunu belirten açıklamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.
Kanua, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Sierra Leone hükümetini yanlış kararından geri dönmeye ve Filistin halkının haklı davasına destek olmaya davet etti. 

“Sierra Leone hükümetinin bu üzücü tavrı Filistin halkına, topraklarımıza ve kutsal mekanlarımıza yönelik İsrail terörünün ve cinayetlerinin artış gösterdiği bir döneme denk geldi” diyen Kanua, Sierra Leone hükümetinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaya hazır olduğu yönündeki açıklamasının işgal güçlerine ve Yahudi yerleşimcilere başta Kudüs olmak üzere Filistin topraklarındaki ihlallerini sürdürmeleri için yeşil ışık anlamına geldiğini bildirdi. 

Kanua, Sierra Leone hükümetinin tavrının Filistin halkının haklarına tecavüz ve Filistin topraklarındaki faşist işgale destek olduğunu kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, dün yaptığı açıklamada, Sierra Leone’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını duyurdu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in “başkenti” olarak tanımasının ardından Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği 14 Mayıs 2018’de resmen Kudüs’e taşındı.

Büyükelçiliğini Kudüs’e nakleden Honduras’ın bundan geri adım atarak, elçiliğini yeniden Tel Aviv’e taşımasının gündemde olduğu belirtilirken, İsrail, 16 Ağustos’ta, Paraguay’ın da büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını açıkladı.