Hamas Uyardı: İsrail Yine Ateşle Oynuyor

Filistinli gruplar, geçen Mayıs ayında Kudüs’e yönelik roket atışlarının nedenlerinden biri olarak Şeyh Cerrah’taki gerginliklere dikkat çekiyor.

Pazar günü Otzma Yehudit başkanı Milletvekili Itamar Ben-Gvir’in Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah semtinde geçici bir ofis kurması ve Filistinli grupların bir tırmanış konusunda uyarmasıyla Araplar ve Yahudiler arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Ben-Gvir’in ofisi de polis tarafından dağıtıldı ve işgalci rejim İsrail Polisi, Pazar günü ayaklanmalar sırasında en az 12 şüpheliyi tutuklayarak, “İsrail Polisi, her türlü şiddete, kamu düzeninin ihlaline ve yasaları ihlal ederek polis memurlarına veya sivillere zarar verme girişimlerine karşı kararlılık ve sıfır toleransla hareket etmeye devam edecektir. ” açıklamasında bulundu.

Filistin raporlarına göre polis, gün boyunca mahallede toplanan kalabalığı dağıtmak için diğer isyan dağıtma yöntemlerinin yanı sıra ses bombası, plastik mermi ve tazyikli su kullandı. Kudüs Kızılayı’na göre çatışmalar sırasında en az 14 Arap da yaralandı.

KAN haberine göre, Ben-Gvir ile mahalleyi terk etmesine yol açacak bir uzlaşmaya varmak için girişimlerde bulunulurken, görüşmelerin başarısız olduğu bildirildi.

Filistinli gruplar, şiddetin durumun patlamasına neden olacağı konusunda uyardı ve Filistinlileri ve Arapları Yahudilerle çatışmak için mahalleye gelmeye çağırdı. Lübnan Al-Mayadeen televizyonu, Hamas’ın Mısırlı arabuluculara durumun “tahammül edilemeyecek tehlikeli bir gerilim” olduğunu söylediğini ve İsrail’in “tekrar ateşle oynadığını” söylediğini bildirdi.

Hamas sözcüsü Muhammed Hamadeh, “işgal ve yerleşimcilerin saldırganlığı devam ederse, grupların Şeyh Cerrah’ı savunmaktan çekinmeyecekleri” konusunda uyardı.

Hamadeh, “Tüm dünyaya mesajımız… Kudüs kırmızı bir çizgidir ve işgalin halkımıza yönelik saldırganlığını püskürtmek için en değerlisini sunmaya hazırız” dedi.

Hamas yetkilisi Müşir el-Masri de Pazar akşamı Al-Mayadeen’e yaptığı açıklamada, “Roket atarlar her zaman Kudüs’ü savunacak ve direniş nerede olursa olsun halkı savunacak” dedi ve gerginlik denkleminin Filistinli direnişçilere dayatıldığını vurguladı.

Filistin İslami Cihad direniş hareketi ise Filistin medyasına göre, “İşgalin ve yerleşimcilerinin, İsrail’in Şeyh Cerrah mahallesinde halkımıza yönelik saldırganlığıyla devam etmesi, tolere edilemeyecek vahşi bir saldırıdır” uyarısında bulundu.

Ben-Gvir, Pazar öğleden sonra tehditlere yanıt vererek ayrılmayacağını ve terörist (!) gruplardan hiçbir ültimatom kabul etmeyeceğini vurguladı. 

Cumartesi gecesi, Ben-Gvir’in ofis kuracağını açıklamasının ardından, polisin isyancıları dağıtmaya çalışmasıyla Yahudiler ve Araplar arasında çatışmalar çıktı. Gecenin sonunda altı kişi, taş atma ve taş atma suçlarından tutuklandı. Birkaç kişi de yaralandı.

Yesh Atid Milletvekili Yoel Razvozov, “[Ben-Gvir] mahalleyi [Şeyh Cerrah] ateşe veriyor ve aslında sakinlerini korumuyor, Ortadoğu’yu ateşe veriyor” dedi. 

Şeyh Cerrah’daki gerilimler, geçen hafta Nablus’ta üç El Aksa Şehitleri Tugayı direnişçinin öldürülmesinin ardından Batı Şeria’da artan gerilimin yanı sıra Filistinlilerin İsrail Hapishane Hizmetleri’ne yönelik şikayetleri nedeniyle İsrail hapishanelerinde gerginliğin tırmanması ortasında geldi.

Filistinli mahkum grupları, Gilboa Hapishanesi’nden firar ettikten sonra varılan anlaşmaların ihlal edildiği iddiaları nedeniyle cezaevi hizmetine yönelik tedbirleri artıracakları konusunda uyardı. Filistin İslami Cihad’ın mahkumlar Yüksek Liderlik Konseyi Cumartesi günü “üçüncü intifada” başladığını ve hapishanelerin içinden ateşlendiğini söyledi. Konsey, ilk kez tüm grupların tutsaklarının İsrail ile çatışmada birleştiğini de sözlerine ekledi.

Konsey ayrıca, “büyük çatışma için Ramazan ayını bekleyin” diyerek Filistinli tutsakların taleplerinin reddedilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Arap ailelerin Şeyh Cerrah mahallesindeki planlı tahliyelerini çevreleyen gerilimler, Filistinli direnişçi grupların geçen yıl Kudüs Günü’nde Kudüs’e roket fırlatmalarının nedenlerinden biriydi ve yaklaşık iki hafta süren çatışmayı ateşledi.