Hamas’ın UÇAK MÜHENDİSİ Şehit Ez-Zuvari Kimdir?

Tunus’ta yaşanan devrimin ardından 2013 yılında ülkesine dönen Zuvari’nin, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından özellikle 2014’teki son Gazze savaşında kullanılan insansız hava araçları programında önemli rol oynadığı bildirilmişti.

Zevvari, 15 Aralık 2016’da Sfaks kentinde evinin önünde otomobilinin içinde silahlı kişiler tarafından öldürülmüştü.

Şehit Zuvari anısına El-Cezire TV’de yapılan “Bilinmeyenler Daha Büyük” isimli programda Hamas’ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları sözcüsü, mühendis Muhammed Ez Zuvari’nin Suriye’de bulunan İran’a ait bir askeri üstte ekibiyle birlikte 30 adet İHA’yı ürettiği bilgisi ilk defa kamuoyuyla paylaşmıştı.

Kassam Tugayları Zuvari için “Uçak mühendisi Muhammed Ez-Zuvarî’nin şehadetinin, Filistin’in, Tunus’un ve bütün bir ümmetin kaybı” olduğunu vurgulayarak onun şehadeti vesilesiyle bütün ümmete başsağlığı dilemişti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, o dönemde suikastın arkasında İsrail olduğu ihtimaline kapıyı kapatmayarak, “Barış yanlısı değildi. Nobel Barış Ödülü’ne aday da değildi. İsrail menfaatlerini korumak için gerekeni yapar.” ifadelerini kullanmıştı.

Hamas yetkilileri, geçen yıl Zuvari’nin şehadet yıl dönümüne yakın düzenledikleri basın toplantısında, yaptıkları araştırma sonucunda suikastın arkasında İsrail istihbarat servisi Mossad’ın olduğunu kesin delillerle tespit ettiklerini açıklamıştı.