Hamas: Gazze Seçimlerini Engelleyen Filistin Yönetimidir

Basın toplantısı düzenleyen Hamas sözcüsü Kasım, Hamas hareketinin geçen Eylül ayında yapılması düşünülen seçimlerin iptal edilmesi, devam eden siyasi bölünmüşlük ve Ramallah hükümetinin kurumların çalışmalarına doğrudan müdahale etmesi yüzünden seçimleri boykot ettiğini söyledi.

Kasım verdiği bilgide, “Seçimler için mahkeme kurmak yasa dışıdır. Çünkü ilgili merciinin dışında verilmiş bir karardır. Bu karar parlamentodan çıkmadığı gibi, ulusal bir uzlaşının da sonucu değildir. Bu seçimlerin uzlaşıyla belirlenmesini ön gören uzlaşı anlaşmasına da aykırıdır. Hamas’a danışılmadı. Bu, kanunlara aykırı olduğu gibi, uzlaşıya da aykırıdır” dedi.

Filistin Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Vasıl Ebu Yusuf’un “Hamas Gazze’de yapılacak seçimleri veto etti” ifadesine de değinen Kasım, “Seçimlere veto koyan seçimlere doğrudan müdahale eden Filistin Yönetimi’dir. Yüksek Adalet Mahkemesini seçimleri ertelemeye zorlayandır ve o da Elhamdallah hükümetidir” ifadesini kullandı.

Gazze’de seçimlerin yapılmasını engelleyip engellemeyecekleri veya yapılacak seçimleri iştirak edip etmeyeceklerinin sorulması üzerine Hamas sözcüsü Kasım şunları söyledi:

“Bir kez daha altını çizerek ifade ediyorum. Seçim Filistin halkının doğal bir hakkıdır. Bizim istediğimiz bölünmeyi sonlandırdıktan sonra seçimlerin bütün vatan toprağında yapılmasıdır. Gazze’de seçimleri kim engelliyor? Kanunları tek başına dizayn eden ve bunda ısrar eden, seçimlerin bölünmüşlük hâli içinde yapılmasını isteyendir. Yani Batı Yaka’ya hükmeden Filistin Yönetimi’dir. Gazze’de seçimleri engelleyen sadece odur.”