Güney Afrika İsrail Soykırımını Uluslararası Adalet Divanı’na Taşıdı

Güney Afrika Cumhuriyeti, Filistin’in işgalinden bu yana ilk sayılan tarihi bir adım atarak İsrail hakkında Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle geçici tedbir kararı alınmasını talep eden Güney Afrika, İsrail’in eylemlerinin ve ihmallerinin hususi soykırım niyetiyle işlendiği niçin soykırım niteliğinde olduğunu söyledi.

İsrail’in eylemlerinin “Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri yok etmek” amacı taşıdığına dikkat çekilen başvuruda, “İsrail hükümeti, devlet yetkilileri ve diğer temsilcilerinin talimatları doğrultusunda, yönlendirmesiyle, kontrolü veya etkisi altında hareket eden diğer kişi ve kuruluşlar aracılığıyla, Gazze’deki Filistinlilere yönelik eylemleriyle Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Hukukçular, daha önceki davalara dayanarak Uluslararası Adalet Divanı’nın davayı ayrıntılı olarak ele almadan önce ateşkes ilanını ya da silah ihracının yasaklanmasını içeren acil tedbir kararı alabileceğine işaret ediyor.

Herhangi bir devletin Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanmasının basit bir durum olmadığına dikkat çeken hukukçular, davanın soykırım suçu işleyenler için utanç kaynağı olacağını ve destekçilerinin de kendilerine daha fazla destek olmalarını engelleyeceğini söylüyor.