GAZZE’de Temel İLAÇLARIN %47’si Yok

Gazze’deki hastanelerin içler acısı durumunu ortaya koyan Dr. El-Hac “Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, depolarında bulundurması gerekli olan temel ilaçların %47’sinden yoksun durumda. Bu da doktorları ve zor ekonomik koşularda yaşamak durumunda kalan hasta yakınlarını zora sokmaktadır” dedi.

Hastaneler Genel Müdürü El-Hac verdiği bilgide, uzlaşı hükümetinin Gazze’deki bakanlıkları teslim almasından sonra sorunların daha da büyüdüğüne işaret ederek, temizlik ve gıda gibi sorunların gereken ödemelerin şirketlere yapılmaması nedeniyle daha da ağırlaştığını söyledi.

Dr. El-Hac ile yapılan röportajda verdiği demeç şöyle:

Biz gerçek bir felaketten bahsediyoruz. Zira sorunlar daha da büyüdü. Hastanelere yemek hizmeti veren ve bu konuda sözleşme imzalayan şirketlerin, ödeme yapılmadığı gerekçesiyle hizmetlerini durdurmaları sorunları daha da büyüttü.

Bu durum, Gazze’deki 13 hastaneden 8’ini etkiledi. Bunu, Gazze halkının dayanışma ve yardımlaşmalarıyla aşmamız mümkündür. Ancak bu sadece yemek sorunu değil ki hastanın karnını doyurmakla sorun bitsin. Bu hastaya sunulan tedavinin bir parçasıdır ancak. Zira her hasta için hastalığına uygun olarak ayrı ayrı menü hazırlanıyor.

Üzülerek belirteyim ki bu konuda da ciddi sorunlar yaşıyoruz. Şu anda stoklarda bulunması gereken ilaçların %47’si bulunmamaktadır.

Yine üzülerek belirtelim ki hastalara bu ilaçları yazıyoruz ki onlar kendi işlerini idare etsinler ve ilaçları bulup kullansınlar. Bölge halkı ise uzun süredir devam eden kuşatma ve ambargo nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar çekiyor.

Bu insanların sağlık güvencelerinin olması gerekir. Ama çoğunun yok. Olanlar da sınırlı bir şekilde yararlanıyor. Çoğu ilacı dışarıdan kendi paralarıyla alıyorlar. Sorun test ünitelerine kadar ulaşıyor. Şu anda piyasada bulunmayan onlarca ilacın listesi var.