GAZZE Halkı RAMAZAN’a Kriz İle Girdi: ELEKTRİK – SU – MAAŞ

Gazze’deki Filistinliler bir krizi aşmadan yeni bir kriz yaşamaya alıştı artık. Ancak şu anda karşılaştığı krizler Gazze’de yaşayan bütün kesimleri; özellikle hasta, çocuk ve kadınları etkiliyor.

Gazze halkı üst üste gelen ve hayatlarının bir parçası haline gelen krizlerden şikayetçi. Abluka, sınırların kapatılması, temel gıdanın engellenmesi, ilaç sıkıntısı, işsizlik, mezun olanların boşta kalması ve daha birçok sorun.

GÖZAT  Hamas: Abluka Altındaki Gazze, PATLAMA NOKTASINDA

Ancak Gazzeliler bunları da gölgede bırakan elektrik kesintisi, su sorunu ve maaşların kesilmesi gibi hayati krizlerle boğuşuyor.

Maaş Krizi

İç bölünmenin yaşandığı süreçte Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Ramazan ayından önce Hamas’ın hükmettiği Gazze’ye karşı görülmemiş yaptırımlara gideceğini söyleyerek, çoğu Fetih’ten olan binlerce memurun maaşını %30-50 arasında azalttı.

GÖZAT  ABLUKA Gazze'de 1000 AMELİYATA Engel Oldu

Bölünmeyi ortadan kaldırması gereken Abbas bu adımıyla Gazze’deki siyasi, ekonomik ve sosyal her alanı olumsuz etkiledi.

Elekrtik krizi

Gazze’deki Enerji İdaresi 40 gün önce Türkiye ve Katar’ın gönderdiği yakıtla ayakta duran elektrik santralinin tamamıyla durduğunu duyurdu.

GÖZAT  İSRAİL Ablukası GAZZE Çocuklarını ZEHİRLİYOR

Ramallah hükümetinin marifetiyle santral dururken, işgal rejimiyle Mısır’dan gelen hatların da arızalanması elektrik sorununu daha büyük boyuta taşıdı.

Uzmanlar, ilk kez elektrik santralinin bu kadar uzun süre durduğuna dikkat çekerek, kriz aşılmazsa bu sorunun birkaç ay daha uzayabileceği konusunda uyarıyorlar.

Ailelerin günde sadece 3-4 saat elektrik gördüğü Gazze’de Ramazan’ın çok sıkıntılı geçeceği görünüyor.

GÖZAT  Video: Gazze-Filistin = Ambargo-Abluka-Zulüm...

Su krizi

Gazze’deki Su İdaresinin verdiği bilgiye göre, Filistin topraklarındaki sular büyük bir risk ve tehlike altında.  En fazla etkilenen ve su sorunu yaşayan bölge ise Gazze.

Yer altındaki suların çekilmesi ve tuz oranının artması yüzünden Gazze halkı büyük bir su sıkıntısı içinde. Yılda 200-220 milyon metre küp suya ihtiyaç duyan Gazze halkı ciddi manada su sıkıntısı çekiyor.