GAZZE’deki Fabrikaların %80’İ KAPALI

Middle East Monitor’un haberine göre, Gazze Ablukası ile Mücadele Halk Komitesi’nden yapılan açıklamada, 10 yıldır işgalci İsrail’in ablukası altında olan Gazze Şeridi’inde faaliyet yürüten fabrikalarının %80’nin kapandığı ve Gazze’de 300 bin kişinin işsiz olduğu bildirildi.

Gazze Ablukası ile Mücadele Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari, yaptığı açıklamada, “işgalci İsrail, Gazze’ye uyguladığı ablukayı sıkılaştırarak Gazze’deki ekonomiyi çökertmek istiyor” dedi.

Öte yandan işgalci İsrail, Gazze Şeridi’nin tek ticari sınır kapısı olan Kerm Ebu Salim’i (Kerem Şalom) tamamen kapattı.

İsrail ayrıca, Kerm Ebu Salim’i (Kerem Şalom) kapatacağını duyurmasının ardından Gazze’ye tüp ve yakıt girişinin engellenmesi yönünde de karar aldı.

Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 7 sınır kapısından 6’sı İsrail’in, biri Mısır’ın kontrolünde bulunuyor.

İşgalci İsrail yönetimi, ordu güçlerinin giriş çıkışı için kullandığı Karare Sınır Kapısı’nı 2005’te, diğer 3’ünü 2007’de Gazze ablukasına başladığında kapattı. İsrail, şu an ticari ürünlerin geçişi için Kerm Ebu Salim ve yolcu geçişi için Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı’nın çalışmasına izin veriyor.

İşgalci İsrail, Kerem Şalom ismini verdiği kapıyı cuma ve cumartesi günleri ile Yahudi bayramlarında kapalı tutuyor. Bazen de Filistinlileri “cezalandırmak” amacıyla kapatabiliyor.

İşgalci İsrail, kapıdan her ürünün geçişine izin vermiyor, çeşit ve miktar konusunda sınırlamalar getiriyor. Özellikle Gazze’deki imar faaliyetlerine engel olarak inşaat malzemelerinin girişi engelleniyor. Girişine izin verilen ürünler ise miktardaki kısıtlamalar nedeniyle ihtiyacı karşılayamıyor.